Buitenlandse gemeenschap veroordeelt zelfmoordaanslag Mogadishu

A journalist films the body of a man lying on the ground on October 4, 2011 following a suicide attack in Somalia's capital Mogadishu. A suicide bomb blast claimed by Somalia's Al-Qaeda-inspired rebels killed at least 57 people in Mogadishu Tuesday, the first such attack by the insurgents since pulling out of the city in August. The explosion went off in a compound housing four ministries of the Western-backed Transitional Federal Government (TFG), and government officials were among the wounded. AFP PHOTO / STRINGER
A journalist films the body of a man lying on the ground on October 4, 2011 following a suicide attack in Somalia's capital Mogadishu. A suicide bomb blast claimed by Somalia's Al-Qaeda-inspired rebels killed at least 57 people in Mogadishu Tuesday, the first such attack by the insurgents since pulling out of the city in August. The explosion went off in a compound housing four ministries of the Western-backed Transitional Federal Government (TFG), and government officials were among the wounded. AFP PHOTO / STRINGER De aanslag van vandaag was de dodelijkste in vier jaar tijd. Foto AFP

Verschillende partijen hebben de zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu waarbij vandaag ten minste 70 doden vielen, scherp veroordeeld. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemde de aanslag in Mogadishu “walgelijk” en vindt het “onbegrijpelijk” dat burgers hiervan het slachtoffer zijn.

Een woordvoerder liet weten dat Bank Ki-moon geschokt is door de gruwelijke zelfmoordaanslag op een overheidsgebouw in Mogadishu. “Deze aanval is vooral afschuwelijk omdat die op het moment komt dat de politieke leiders van Somalië samenwerken aan een vreedzame politieke toekomst.”

Ook de Amerikaanse regering veroordeelt de aanslag. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken getuigt de aanslag van een minachting voor het leven. Over Al Shabaab, die de aanslag heeft opgeëist, liet zij weten dat die “geen interesse heeft in het Somalische volk” en dat “de wereld moeten weten dat die internationale hulp aan de slachtoffers van de hongersnood blokkeert.”

De Al Shabaab-strijders trachten de regering in Somalië omver te werpen. Na de aanslag riep de beweging burgers op om weg te blijven van regeringsgebouwen en militaire bases, omdat die meer aanslagen in de hoofdstad op de planning heeft staan.