België overweegt steun aan Dexia na beursval

De Belgische regering komt vandaag bijeen om te praten over mogelijke nieuwe steun aan de Frans-Belgische bank Dexia. De bank is gisteren in problemen gekomen na een negatief rapport van kredietbeoordelaar Moody’s.

Moody’s waarschuwde dat Dexia het moeilijk kan krijgen om geld aan te trekken. In tegenstelling tot andere banken is Dexia voor een relatief groot deel afhankelijk van financiering met korte looptijden. Gecombineerd met een aanzienlijke portefeuille Griekse staatsobligaties maakt dat Dexia kwetsbaar, concludeerde Moody’s. Na het kritische rapport daalde de koers van Dexia. Vanochtend rond de middag stond het aandeel ruim 22 procent lager. Dat staat gelijk aan 500 miljoen euro verdampte beurswaarde.

Het bestuur van Dexia kwam vanochtend vroeg met een verklaring waar alleen in stond dat de „structurele problemen” opgelost zouden worden. Er werden geen details gegeven. Gisteren spraken de Franse minister van Financiën Baroin met zijn Belgische collega Reynders in Luxemburg over Dexia. Ook daar kwamen geen concrete plannen uit.

Volgens geruchten wordt overwogen Dexia, dat in 2008 6,4 miljard euro staatssteun ontving, te splitsen in een ‘goede bank’ met renderende activiteiten en een ‘slechte bank’ met de risicovolle obligatieportefeuille. De goede activiteiten, zoals de vermogensbeheerdivisie en de Turkse Denizbank, zouden dan verkocht kunnen worden om met de opbrengst de verliezen van de ‘slechte bank’ te financieren.

De problemen bij Dexia laten zien dat de Europese schuldencrisis dreigt over te slaan naar de banksector. Beleggers en banken maken zich steeds meer zorgen over de gezondheid van Europese banken die grote portefeuilles staatsobligaties van probleemlanden bezitten. Naarmate steeds meer landen in de crisis worden getrokken, worden steeds meer banken als risicovol gezien.

Dexia en financiële crisis: pagina 23