Banenplan PostNL bij begin van reorganisatie

PostNL gaat samenwerken met Randstad om overtollige postbodes een tijdelijke baan aan te bieden. De presentatie van het banenplan markeert de start van de eerder aangekondigde reorganisatie van PostNL, waarbij 11.000 arbeidsplaatsen komen te vervallen en het beroep van postbode in Nederland definitief verdwijnt.

PostNL, het nieuwe postbedrijf dat in mei van dit jaar werd afgesplitst van TNT Express, moet het rooien in een postmarkt die elk jaar krimpt. Om de dalende omzet het hoofd te bieden, gaat het bedrijf de postbodes vervangen door freelance postbezorgers. Hierdoor verliezen circa 11.000 postbodes hun baan. Ongeveer 5.500 hebben na begeleiding van hun bedrijf inmiddels ander werk gevonden. Duizenden andere medewerkers zullen via ‘natuurlijk verloop’ kunnen afvloeien, zo verwacht het bedrijf. Een grote groep van ongeveer 2.800 postbodes hangt echter ontslag boven het hoofd. Vandaag presenteerde PostNL in samenwerking met Randstad een banenplan om deze postbodes aan het werk te houden. Hiervoor geeft PostNL extra geld uit.

Overtollige medewerkers kunnen zich met een deel van hun ontslagvergoeding ‘inkopen’ in een ‘banenbedrijf’. Hierdoor zijn ze gegarandeerd van een inkomen, terwijl Randstad en Tempo-Team op zoek gaan naar een tijdelijke baan. De medewerkers kunnen zich ‘inkopen’ tot een maximale periode van 3,5 jaar. De bedoeling is echter dat de uitzendbaan op termijn leidt tot een vaste aanstelling. Als dat snel gebeurt, kan de werknemer een deel van zijn ‘inleg’ terugkrijgen.

Vanaf 2012 gaat PostNL de driehonderd sorteerpunten in Nederland sluiten. Op 13 januari gaan de eerste twee, in Ede en Houten, dicht. In de komende honderd dagen zal het personeel op deze twee locaties worden geïnformeerd over de verschillende opties waaruit ze kunnen kiezen, zegt een woordvoerder.