Amerikaans 'engeltje' nu ster door moordzaak

Amanda Knox attends an hearing of her appeals case at the Perugia court, Italy, Wednesday, Sept. 7, 2011. The appeals court has rejected a prosecutors' request for new DNA testing saying it would be unnecessary after lengthy discussion over genetic evidence. The decision Wednesday by Judge Claudio Pratillo Hellmann opens the way for closing arguments, which are set to begin on Sept. 23 with the prosecution. A verdict is expected by month's end. Independent experts have recently cast doubt on DNA evidence that is crucial to the case. Knox and her co-defendant and one-time boyfriend, Raffaele Sollecito, were convicted of sexually assaulting and killing Meredith Kercher in the apartment that Knox and the 21-year-old Briton shared while studying in Perugia. Knox was sentenced to 26 years in prison; Sollecito to 25. Both deny wrongdoing and have appealed the December 2009 verdict. (AP Photo/Stefano Medici)
Amanda Knox attends an hearing of her appeals case at the Perugia court, Italy, Wednesday, Sept. 7, 2011. The appeals court has rejected a prosecutors' request for new DNA testing saying it would be unnecessary after lengthy discussion over genetic evidence. The decision Wednesday by Judge Claudio Pratillo Hellmann opens the way for closing arguments, which are set to begin on Sept. 23 with the prosecution. A verdict is expected by month's end. Independent experts have recently cast doubt on DNA evidence that is crucial to the case. Knox and her co-defendant and one-time boyfriend, Raffaele Sollecito, were convicted of sexually assaulting and killing Meredith Kercher in the apartment that Knox and the 21-year-old Briton shared while studying in Perugia. Knox was sentenced to 26 years in prison; Sollecito to 25. Both deny wrongdoing and have appealed the December 2009 verdict. (AP Photo/Stefano Medici) AP

Heeft de Amerikaanse haar huisgenoot vermoord of faalt justitie?

Zelden was er in Italië meer internationale aandacht voor een moordzaak dan voor de zaak-Amanda Knox. Ruim vierhonderd journalisten zijn naar Italië afgereisd voor het vonnis in appèl, gisteravond, tegen haar en haar ex-vriendje Raffaele Sollecito (27), dat live wordt uitgezonden op tv. Is Amanda, de 24-jarige studente uit Seattle die in 2007 in Perugia kwam studeren, een duivel met een engelengezicht? Heeft zij samen met Raffaele de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher in 2007 vermoord tijdens een seksorgie met veel drugs en alcohol? Of heeft de Italiaanse justitie een kapitale fout gemaakt en zitten de verdachte jongelingen al vier jaar ten onrechte vast? De rechter oordeelde gisteravond laat dat laatste: Amanda en Raffaele werden vrijgesproken.

Twee jaar geleden veroordeelde een rechter Amanda tot 26 jaar en Raffaele tot 25 jaar cel. Een derde medeplichtige, Rudy Guede (24) uit Ivoorkust, is tot 16 jaar veroordeeld voor medeplichtigheid. Nu vraagt het OM levenslang voor Amanda en Raffaele. De twee ex-geliefden zouden Meredith hebben vastgehouden terwijl Rudy haar misbruikte. Uiteindelijk zou Amanda Meredith met messteken om het leven hebben gebracht. De Britse werd naakt met doorgesneden keel teruggevonden in het huis waar Amanda en Meredith als studenten samen woonden.

Tijdens de beroepszaak is echter twijfel ontstaan omtrent de bewijsvoering. Het mes waarmee zou zijn gestoken, bevat DNA van Amanda op het heft, maar de DNA van Meredith zou in onvoldoende mate aangetroffen zijn op het lemmet. Hetzelfde zou gelden voor het DNA van Raffaele dat was aangetroffen op de met bloed doordrenkte bh van Meredith.

Amerikaanse tv-stations hebben Amanda voor de uitspraak al een miljoen dollar geboden voor het eerste exclusieve interview. (NRC)