Yamamoto, dertig jaar in Parijs

Gisteren kreeg werd hij onderscheiden met de Legion d’honneur, de hoogste Franse onderscheiding: Yohji Yamamoto (68), al dertig jaar aanwezig in Parijs. Met zijn eerste shows wist hij het publiek – zo wil tenminste de overlevering – zo te shockeren dat mensen boos de zaal verlieten, maar samen met zijn toenmalige vriendin Rei Kawakubo zette

Gisteren kreeg werd hij onderscheiden met de Legion d’honneur, de hoogste Franse onderscheiding: Yohji Yamamoto (68), al dertig jaar aanwezig in Parijs. Met zijn eerste shows wist hij het publiek - zo wil tenminste de overlevering - zo te shockeren dat mensen boos de zaal verlieten, maar samen met zijn toenmalige vriendin Rei Kawakubo zette hij de mode op een heel nieuw spoor.  En nog steeds is hij een grote inspiratiebron voor veel andere ontwerpers. Een recensent van The New York Times noemde de broeken uit de voorjaarscollectie 2012 van Haider Ackermann “puur Yohji”.

In juni kreeg Yamamoto in Frankrijk al de Commandeur dans l’ordre des arts et des lettres, gisteren werd hij onderscheiden met de hoogste Franse onderscheiding, de Legion d’honneur.

Vrijdag liet hij zijn collectie voor voorjaar 2012 zien, in een met rood aangeklede zaal in een sportpaleis. Geen punkerige kleuren en vormen meer, zoals bij de vorige twee collecties, maar het soort kleren waar zijn fans dol op zijn: jongensachtige broekpakken met hier en daar een experimentele vorm aan de ene kant van het spectrum, gelaagde varianten op historische westerse vrouwenmode aan de andere. Niet heel nieuw, wel erg mooi.

Fotografie Peter Stigter. Klik op de foto’s om ze te vergroten.