Zoon naaste medestander president Assad doodgeschoten

Speelgoedpop van een soldaat aangeboden door een straatverkoper in Damascus. Foto AP / Muzaffar Salman

Onbekenden hebben gisteren de zoon van de belangrijkste sunnitische geestelijke in Syrië doodgeschoten. De 21-jarige man liep in een hinderlaag toen hij de universiteit waar hij studeerde verliet. Hij kreeg kogels in zijn borstkas en een nier en overleed aan zijn verwondingen, aldus het Syrische staatspersbureau.

De aanslag vond plaats in de regio Saraqeb, in de opstandige provincie Idlib. De staatsnieuwsdienst zei niet wie er achter kon zitten, aldus persbureau AP.

De vader van het slachtoffer, grootmoefti Badreddine Hassoun, wordt beschouwd als een naaste medestander van het regime van president Bashar al-Assad, dat voornamelijk op alawieten steunt. Het overgrote deel van de Syrische bevolking is sunnitisch. Volgens de oppositie probeert het regime sektarische tegenstellingen aan te wakkeren om aan de macht te blijven.

De Syrische oppositie heeft zich gisteren verenigd in een Nationale Raad. Die riep direct de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen op het gewelddadige neerslaan van pro-democratiebetogers.

Doordat het Syrische regime niet of nauwelijks buitenlandse media toelaten zijn de berichten vanuit dat land moeilijk te verifiëren.