Wordt het een iPhone 5, een iPhone 4S of allebei?

Deze iPhone 5 is nep. Echt.
Deze iPhone 5 is nep. Echt.

Morgen presenteert Apple de nieuwe iPhone. De bijeenkomst is zoals altijd in nevelen gehuld: om nieuwsgierigheid op te wekken verklapt Apple niets over nieuwe hardware voordat het in de winkel ligt.Het lijkt vooralsnog om een ‘milde’ iPhone-upgrade te gaan.

De reden: het nieuwe model zal in Europa vermoedelijk 4S heten en niet iPhone 5. Uit uitgelekte screenshots op de Duitse Vodafone-site  staat een 4S met 16,32 en 64 GB  geheugen. Maarrr…. op Amerikaanse webwinkels staat wel degelijk een iPhone 5 in de boeken, meldt MacRumors. Wellicht komen er dus twee nieuwe modellen aan, of een model met twee namen.
Garantie tot aan de voordeur, want screenshots zijn makkelijk na te maken.

Al heeft  een Apple-medewerker opnieuw een prototype van het nieuwe toestel in een bar  laten liggen, ‘zekere’ geruchten ontbreken deze keer. Vast staat dat de nieuwe iPhones vertraagd zijn. De vorige modellen werden allemaal aan het begin van de zomer aangekondigd, in plaats van begin oktober. Voor een upgrade is het dus de hoogste tijd: concurrenten als Samsung, HTC, LG,  Motorola en Sony Ericsson hebben toestellen met razendsnelle dual core chips en luxe 4 inch schermen die het ‘retina-scherm’ van de iPhone beginnen te evenaren. Dat maakt het lastig de hoge prijs van de iPhone te rechtvaardigen ten opzichte van de Android-concurrentie. Android heeft nu het voortouw op de smartphone-markt, maar Apple weet redelijk aan te klampen doordat het de iPhone aan steeds meer providers levert.

Marktaandeel iOS  zomer 2011

In 2010 oogstte de iPhone 4 een hoop negatieve publiciteit vanwege problemen met de antenne, dat zal Apple ongetwijfeld aangepakt hebben in de nieuwe versie. Het zou zo maar eens een telefoon kunnen worden die 21 Mbit HSPA aankan, hoopt Engadget. Nog sneller mobiel internet dus. Ook gehoord: de nieuwe iPhone zou nog geen NFC-chip voor mobiel betalen hebben omdat Apple de infrastructuur voor die betalingswijze nog niet bewezen acht.
Apple heeft wel een belangrijke softwareupgrade aangekondigd: iOS5 staat op de planning voor  dit najaar en heeft onder meer een geïntegreerde Twitter-client. Er wordt gefluisterd dat ook Facebook integraal onderdeel van iOS5 zal zijn, omdat Facebook op zijn recente F8-bijeenkomst geen enkele ‘mobiele’ aankondiging heeft gedaan. Daarnaast gokken de Apple-watchers op een belangrijke rol voor spraakherkenning omdat de Apple-aankondiging uit de woorden ‘Let’s talk iPhone’ bestond. De spraakbesturing van de iPhone haalt het op dit moment nog niet bij die van Android.

Het vermoeden is ook dat de iCloud dienst grotendeels klaar zal zijn, inclusief de bijbehorende Music Match dienst. Music Match scant de liedjes op je harde schijf en zorgt ervoor dat ze in via het web,  in de cloud, toegankelijk worden. Voor 25 dollar per jaar. De iCloud dienst zelf is gratis en synchroniseert onder meer je foto’s en documenten op het web en op alle gekoppelde smartphones, tablets en computers.

Oh ja, dit onderstaande iPhone-filmpje is nep. Knap gemaakt, maar toch nep.