Virus op meer Nederlandse nieuwssites - nrc.nl geen besmettingsbron

Meer Nederlandse nieuwssites dan alleen die van Wegener zijn getroffen door een virus. In tegenstelling tot wat diverse media melden, behoort nrc.nl niet tot de nieuwssites die een virus verspreiden. De website van NRC Media doet al sinds 1 januari van dit jaar geen zaken meer met de bron van de besmetting, het Leidse bedrijf CoolConcepts.

Gisteren haalde uitgever Wegener de sites van haar dagbladen uit de lucht nadat bezoekers klaagden een virus op hun computer te hebben gekregen. Hackers verspreidden malware via een advertentieserver van CoolConcepts. Ten onrechte werd nrc.nl ook geschaard onder de websites die het virus zouden verspreiden.

Nu blijkt dat behalve Wegener ook Nieuws.nl de dupe is geworden van hackers, samen met Sanoma en Reed Business. Mogelijk hebben die websites samen miljoenen internetters getroffen. Na het bezoek aan de besmette sites werd het trojaanse paard FakeAlert!grb geplaatst op de computer van de lezer. Volgens Tweakers is CoolConcepts bezig het probleem op te lossen.