Vietnam bestelt vier korvetten bij Damen

Vietnam wil een order plaatsen voor de bouw van vier korvetten bij de marinescheepswerf Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS). Dat heeft premier Nguyen Tan Dung zaterdag bij een bezoek aan de werf in Vlissingen bevestigd.

Er is nog geen contract ondertekend, zegt René Berkvens, topman van Damen Shipyards, waaronder DSNS valt, maar dat is volgens hem „slechts een kwestie van financieringsdetails”.

Over de omvang van de deal wil Berkvens niets zeggen. Er zijn minstens enkele honderden miljoenen euro’s mee gemoeid. Voor DSNS komt de Vietnamese belangstelling goed uit. De orderportefeuille is bijna leeg. De Koninklijke Marine is voorlopig geen grootafnemer meer. In Roemenië is in juni de kiel gelegd van het joint logistical support ship (JSS) Hr Ms Karel Doorman, een transportschip van meer dan 25.000 ton. Maar dan is de koek op, op afbouwwerkzaamheden van vier grote patrouillevaartuigen na.

De Vietnamese order behelst schepen van de Sigma-klasse, boten van ongeveer honderd meter met een waterverplaatsing van rond de tweeduizend ton. Ze voeren bewapening mee tegen vliegtuigen, tegen kleine en grote schepen en tegen onderzeeboten. Thales Nederland, gevestigd in Hengelo, levert een belangrijk deel van de radarsystemen en andere elektronica van deze schepen.

De casco’s van de eerste twee korvetten zouden bijvoorbeeld op Damens werf bij Galati in Roemenië kunnen worden gebouwd en in Vlissingen worden uitgerust. De volgende twee zou het land zelf met „geleende” expertise produceren op een werf van het Vietnamese ministerie van Defensie. Volgens Berkvens is het overbrengen van die knowhow minder complex dan lijkt. „Wij zijn al vijftien jaar actief in Vietnam, waar we een aanzienlijke exportpositie hebben opgebouwd, al gaat het vooral om civiele schepen.”

Nog in augustus vorig jaar zette Damen met de Vietnam Shipbuilding Industry Group (Vinashin) een joint venture op voor de vestiging van een nieuwe scheepswerf bij de noordelijke havenstad Haiphong die vaartuigen met een lengte van 150 meter moet gaan bouwen.

Op 29 september tekende de Vietnamese premier met Nederland ook een samenwerkingsovereenkomst op energiegebied. Ook worden de banden aangehaald om de dreiging van overstromingen te bestrijden.

De Sigma-klasse boekte al eerder succes: Indonesië kocht er vier, Marokko drie. Ook is er nog kans op een order uit de Golfstaat Oman. Vietnam versterkt zijn aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee, vooral in antwoord op Chinese maritieme expansie. Niet alleen lopen hier belangrijke handelsroutes, ook wordt in de bodem olie vermoed. In het gebied zijn ook piraten actief.