Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Verhagen wil in 2020 aantal windmolens verdrievoudigd zien’

Windmolen 23 km uit de kust bij IJmuiden. Foto NRC / Maurice Boyer

Als het aan het kabinet ligt is het aantal windmolens in Nederland binnen tien jaar verdrievoudigd. Dat staat in de zogeheten Green Deal, een overeenkomst van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen met de energiesector.

In 2020 moet er minimaal zesduizend megawatt aan molens in Nederland staan, schrijven diverse media vanochtend. Dat zijn er naar schatting 1.500, drie keer zoveel als er nu zijn.

In de overeenkomst staat verder dat in 2015 minimaal vijftienduizend elektrische auto’s rijden en 80 procent van de huishoudens in 2020 een slimme elektriciteitsmeter hebben. Ook moeten kolencentrales voor 10 procent op biomassa draaien. Verhagen (CDA) maakt de plannen later vandaag bekend, aldus de ochtendkrant.