Vaderliefde

De ‘wereldterrorist’ die vrijdag in Jemen werd gedood door een onbemand vliegtuigje van de CIA had rechten. Dat klinkt vreemd, omdat we eraan gewend zijn dat de Verenigde Staten onbemande vliegtuigen laten ontploffen op vermeende terroristen, waarvan niemand gelooft dat die rechten hebben.

Maar dit slachtoffer was in de Verenigde Staten geboren, en dat, zo menen sommigen, zou een verschil moeten maken. Anwar al-Awlaki was een Amerikaans staatsburger. Het kopstuk van Al-Qaeda in Jemen bleek zelfs een vader te hebben. Een Amerikaanse vader. En die had zich zorgen had gemaakt over zijn zoon, wiens opruiende anti-Amerikaanse praatjes de hele wereld overgingen. Niet dat pa’s zorgen dáár naar uitgingen, nee, het was de oude Awlaki te doen om de Amerikaanse dodenlijst waarop junior was beland. Want van de Verenigde Staten mocht hij al veel langer dood. Vader Nasser stelde de vraag waarom. Mocht een Amerikaanse burger die nooit een formele aanklacht ten laste was gelegd wel door de Amerikaanse staat worden gedood?

De Amerikaanse Organisatie voor Burgerrechten (ACLU) en het Centrum voor Constitutionele Rechten vonden van niet. Beide organisaties stonden vader Awlaki bij in zijn pogingen zijn omstreden zoon van die dodenlijst te krijgen. Maar het had niet mogen baten. Volgens president Obama was de aanval een succes, en is met de dood van Anwar al-Awlaki een gevaarlijke terrorist uitgeschakeld. Welke wet zijn dood precies heeft gerechtvaardigd, blijft onduidelijk. Net zoals het bewijs waaruit het directe gevaar (absolute danger) voor de VS zou blijken.

Alleen de Amerikaanse presidentskandidaat Ron Paul vroeg de Amerikaanse overheid ,,diep na te denken over het doden van Amerikanen zonder veroordeling’’. Maar Paul wordt maar door weinig Amerikanen serieus genomen.

Het enige wat de nabestaanden van Awlaki rest is het recht een punt van de dood van hun familielid te maken – ook al heeft dat geen gevolgen. Maar het is een groot verschil met al die andere niet-Amerikaanse doden waarvan niemand de achtergrond ooit te horen heeft gekregen. Dat is het mooie van het Amerikaanse staatsburgerschap.

Floris-Jan van Luyn