Universiteit stopt emissie aandelen

De Universiteit Leiden staakt haar pogingen geld op te halen bij alumni door hen te laten beleggen in obligaties met universitair historisch erfgoed als onderpand. Dat heeft de universiteit vrijdag bekendgemaakt.

Sinds 6 september was het mogelijk om deel te nemen aan het cultuurfonds Belvédère Academia Leiden University. Alumni konden een aandeel nemen in museale universiteitsgebouwen zoals het Academiegebouw, de Sterrewacht en een deel van de Hortus botanicus. De universiteit heeft besloten de emissie niet door te zetten omdat het aantal inschrijvingen niet hoog genoeg was.

Volgens directeur Willem Cramer van Belvédère Academia speelt de huidige economische situatie het nieuwe cultuurfonds parten. „We hebben het economisch tij niet mee. Het zijn zeer onzekere tijden. Ik kan mij voorstellen dat mensen huiverig zijn voor langere tijd hun geld te beleggen als zij niet weten wat de toekomst brengt.”

Volgens de vicevoorzitter van het Leidse college van bestuur, Willem te Beest, heeft naast de economische crisis ook de veranderde fiscale wet- en regelgeving een rol gespeeld bij de tegenvallende belangstelling voor het cultuurfonds. „Een deel van het fiscale voordeel voor beleggers is inmiddels komen te vervallen.”

Bij de lancering van de plannen in 2009 liet een woordvoerder van de universiteit nog weten dat het ophalen van geld niet het primaire doel was van de emissie. „We kunnen als onderwijsinstelling al goedkoop lenen. Deze constructie levert ons wel iets goedkoper geld op, maar groot is dat verschil niet. Het gaat ons vooral om de band met onze alumni.”

De panden in kwestie zijn in 2009 voor 30 miljoen euro door de universiteit verkocht aan een stichting die achter het cultuurfonds zit. Wat er met deze constructie gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.