Uitgelicht

Film

Das Weiße Band, eine Deutsche Kindergeschichte (Michael Haneke, 2009, D/Oost/F/I). Eichwald heet het dorp en een stem belooft zaken op te rakelen die er in de jaren 1913 en 1914 voorvielen en licht werpen op de Duitse geschiedenis. Gaandeweg leren we het dorp kennen dat zucht onder een patriarchale terreur waaronder vooral de kinderen lijden. Volgens regisseur Michael Haneke is Das Weiße Band (Gouden Palm in Cannes) meer dan een film over de ontkiemende nazigeneratie. Het gaat om vernedering en repressie als universele voedingsbodem voor terreur. ARD, 20.15-22.30u.

The World Is Not Enough (Michael Apted, 1999, VS/GB). Derde Bondfilm waarin Pierce Brosnan hoofdrol speelde, draait om olie. Met Sophie Marceau als foute vrouw, Robert Carlyle als schurk en een gevecht met helikopters in een skioord als een van de spektakelstukken. Veronica, 20.30-23.05u.

Entre les murs (Laurent Cantet, 2008, F). Gouden Palmwinnaar is gebaseerd op de roman van François Bégaudeau over zijn ervaringen als docent op een zwarte school in een Parijse volksbuurt. Door de kinderen het script niet vooraf te tonen, ontstond een creatief proces dat zowel vrij was als gestuurd, met overrompelend resultaat. Bijna ongemerkt wordt de kijker naar een aangrijpende wending gevoerd die onverwacht hard aankomt.Ned.2, 22.55-01.10u.

Harper (Jack Smight, 1966, VS). Rolbezetting is sterkste troef van (toenmalige) poging om de private eye in de traditie van Raymond Chandler nieuw leven in te blazen. Lauren Bacall huurt privédetective Paul Newman in om haar verdwenen echtgenoot op te sporen. Ook met Julie Harris, Janet Leigh, Shelley Winters, Robert Wagner.BBC 1, 01.05-03.05u.

Informatief

5op2. Nieuwe talkshow die op maatschappelijke zaken ingaat middels een wekelijks thema. De talkshow wordt afwisselend gepresenteerd door Catherine Keyl (maandag), Sipke Jan Bousema (dinsdag), Jürgen Raymann (woensdag), Dieuwertje Blok (donderdag) en Lucille Werner (vrijdag). Thema deze week: misdaad. Catherine Keyl behandelt vanavond de vraag of er hard genoeg gestraft wordt in Nederland en morgen spreekt Sipke Jan Bousema met zijn gasten over slachtoffers van misdaad. Gesprekken aan tafel worden afgewisseld met reportages gemaakt door vaste reporter Johan Overdevest. Ned.2, 16.35-17.00u.

Auf Entdeckerreise durch Kanadas Norden. Driedelige documentaireserie over de Schotse bonthandelaar en ontdekkingsreiziger Alexander MacKenzie (1764-1820). In 1789 maakte MacKenzie een eerste, mislukte ontdekkingsreis door Canada om een route naar de Grote Oceaan te vinden. In 1792 ondernam de Schot een tweede poging. Hij bereikte via diverse rivieren en na het oversteken van de Rocky Mountains uiteindelijk de Grote Oceaan en was daarmee de eerste Europeaan die het Amerikaanse continent overstak ten noorden van Mexico. Afl. 1: Von Riffen und Wasserwüsten. Arte, 18.15-19.00u.

Classified: Secret Service files: Frontline New York City. In deze serie over geheime diensten een kijkje naar de Secret Service, de Amerikaanse dienst die niet alleen de president en staatshoofden op bezoek beschermt, maar ook cybercriminelen, hackers en vervalsers opspoort. NGC, 21.00-22.00u.

De vloek van Osama. Slot van een vijfdelige serie reportages van Rudi Vranckx naar aanleiding van het tienjarige jubileum van de aanslagen van 11 september. Hij reisde langs de frontlinies van de oorlog tegen terrorisme. In deze laatste aflevering meer over de dood van Osama Bin Laden en de Arabische Lente. Afl.: Een nieuwe moslimwereld?Canvas, 21.10-22.05u.

Exit Through The Gift Shop. Brits/Amerikaanse komische documentaire uit 2010 van en met straatkunstenaar Banksy, over een excentrische Franse winkelier annex amateurfilmmaker die een film probeert te maken over graffitikunstenaar Banksy. Halverwege de film draait Banksy de rollen om en besluit hij een film over de regisseur te maken. Voor een Oscar genomineerd. Canvas, 23.40-01.10u.

Amusement

Pointless. Quiz waarin deelnemers zo min mogelijk punten moeten halen. Dat kunnen ze door obscure, maar wel juiste antwoorden te geven op vragen die eerder aan het publiek zijn voorgelegd. Mocht de deelnemer het antwoord geven dat de meerderheid van het publiek al gaf, dan krijgt hij zoveel punten als de mensen in het publiek met hetzelfde antwoord – en verliest dus. BBC 1, 18.15-19.00u.

Radio

Componist van de week. John Blow (1649-1708) was een Engelse componist, sinds 1668 organist van Westminster Abbey en later koormeester van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij schreef meer dan hondered liederen voor de jonge Anglicaanse kerk. Radio 4, 19.30-20.00u.