Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Thorning-Schmidt presenteert nieuwe Deense kabinet

Lars Løkke Rasmussen en zijn opvolger als premier, Helle Thorning-Schmidt, wisselen presentjes uit.
Lars Løkke Rasmussen en zijn opvolger als premier, Helle Thorning-Schmidt, wisselen presentjes uit. Foto AP / Jacob Ehrbahn

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft vandaag na twee weken van zware onderhandelingen haar regering gepresenteerd. Thorning-Schmidt zei dat Denemarken offers moet brengen om op te krabbelen uit de financiële malaise die het land dit jaar heeft getroffen.

Thorning-Schmidt, de eerste vrouwelijke premier van Denemarken, geeft leiding aan een coalitie met linkse partijen en marktgezinde liberalen. De coalitie had grote moeite met het opstellen van een economisch programma. De economische groei van Denemarken voor 2011 is verlaagd tot 1,3 procent. Eerder was dat nog 1,9 procent. Het vergrijzende arbeidspotentieel leidt bovendien tot een hogere post op de begroting. De verwachting is dat in 2011 het begrotingstekort uitkomt op 3,4 procent. In 2012 stijgt dat tot 4,6 procent. Jarenlang kenden de Denen een overschot op de begroting.

“We kunnen niet uit de crisis opklimmen als niet iedereen meewerkt en we geen onplezierige beslissingen nemen”, aldus de premier. Later vandaag presenteert de regering de plannen voor de komende tijd. Ze liet eerder al los dat ze de scherpte kantjes van het beleid van haar voorganger, Lars Løkke Rasmussen, zal terugdraaien.

Buitenlandredacteur van NRC Handelsblad Paul Luttikhuis somt in de krant van vandaag de belangrijkste wijzigingen op:

“Zo wordt 1,3 miljard euro geïnvesteerd in een programma om de economie te stimuleren, wordt de inkomstenbelasting verlaagd en houden mensen die werkloos worden een half jaar langer recht op een uitkering. De regering zal daarentegen de plannen voor het afschaffen van aantrekkelijke regelingen voor vervroegd pensioen wel uitvoeren.”

“Het strenge immigratiebeleid zal enigszins worden versoepeld. Buitenlanders zullen zich straks eenvoudiger in Denemarken kunnen vestigen. Maar ook hier blijft een aantal controversiële besluiten van de vorige regering overeind, zoals de zeer strenge regels voor gezinshereniging.”

“Verder komt er extra geld voor onderwijs en voor klimaatbeleid dat de uitstoot van kooldioxide tot 2020 met 40 procent moet reduceren. De grenscontroles met Duitsland, kort voor de verkiezingen ingevoerd onder druk van de rechts-populistische gedoogpartner van de vorige regering, worden afgeschaft.”

In de nieuwe regering van Denemarken zitten veertien mannen en negen vrouwen. De sociaaldemocraten bezetten dertien plekken en de twee andere partijen - de Sociaal-Liberalen en de Socialistische Volkspartij - ieder zes. Margrethe Vestager wordt minister van economische en binnenlandse zaken. De leider van de Socialistische Volkspartij, Villy Søvndahl, is aangewezen als minister van buitenlandse zaken.