Tantawi steunt Mubarak

De toenmalige Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft nooit het leger gevraagd om het vuur te openen op de mensenmassa’s die in januari en februari tegen zijn bewind demonstreerden tot zijn val op 11 februari.

Dat heeft maarschalk Hussein Tantawi verzekerd, de leider van de junta die Mubarak opvolgde.

Tantawi getuigde een week geleden achter gesloten deuren in het proces tegen Mubarak, die ervan wordt beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot het doodschieten van betogers.

De afgelopen dagen lekte al uit dat Tantawi het had opgenomen voor Mubarak, die hij twintig jaar terzijde heeft gestaan als minister van Defensie. Hij werd altijd beschouwd als volstrekt loyaal aan Mubarak.

In een rede ter gelegenheid van de opening van industriële installaties in Fayoum, ten zuiden van Kairo, ging Tantawi gisteren op zijn getuigenis in. „Niemand heeft ons gevraagd te schieten”, zei hij, „en we zullen nooit schieten” op het volk. „Mijn getuigenis in de zaak van de dood van de betogers was de getuigenis van een eerlijk man en een militair die 40 jaar heeft gediend, voor God en Egypte.”

Tantawi ging niet in op de vraag of de politie en andere veiligheidsdiensten op straat wel van het hoogste niveau opdracht hebben gekregen om met scherp te schieten. Bij die demonstraties kwamen ongeveer 850 mensen om het leven.

Mubarak kan de doodstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Zijn proces wordt op 30 oktober hervat. (AFP, AP)