Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Servië wint EK vrouwenvolleybal

De Servische volleybalsters zijn gisteren met het behalen van de Europese titel in de voetsporen getreden van hun mannelijke collega’s. Het is het eerste Europese volleybalsucces voor de Servische vrouwen. Het EK werd vele jaren gedomineerd door Rusland.

Voor een uitzinnige menigte in Belgrado – met de nationale tennisheld Novak Djokovic hartstochtelijk meelevend op de tribunes – vochten de Servische vrouwen zich tegen Duitsland terug van een 2-1 achterstand naar een 3-2 eindzege: 16-25, 25-20, 19-25, 25-20 en 15-9.

Na de winst in de derde set namen de Duitse vrouwen een 6-0 voorsprong in de vierde set. Maar deze ruime marge bleek niet voldoende voor de titel. Met de steun van het enthousiaste publiek kwam de thuisploeg terug. Na de winst in de vierde set nam Servië ook het heft in handen in de beslissende vijfde set en gaf de voorsprong niet meer uit handen.

De afgelopen twee EK’s ging de eindzege naar de Italiaanse vrouwen. De titelverdediger, die Nederland uitschakelde in de kwartfinales, eindigde dit keer als vierde. In de strijd om het brons was het verrassende Turkije met 3-2 te sterk.

Voor de Servische Jovana Brakocevic kreeg de Europese titel extra glans. Ze werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speelster van het toernooi.

Met het bereiken van de finale deden Servië en Duitsland goede zaken met het oog op de Olympische Spelen. De twee landen mogen in november meedoen aan de World Cup in Japan, waar de eerste drie toegangsbewijzen voor Londen 2012 klaar liggen. Samen met Turkije en Italië zijn Servië en Duitsland ook zeker van deelname aan het Europese kwalificatietoernooi in mei.

Nederland eindigde op dit EK als zevende, achter Polen en Rusland. De nationale ploeg van bondscoach Avital Selinger moet nu in november een voorronde spelen om in mei volgend jaar eventueel te kunnen meedoen aan het Europese kwalificatietoernooi. Daar kan deelname aan de Olympische Spelen in Londen worden afgedwongen.