Rob de Nijs en Anouk winnen Edison Pop

Rob de Nijs en Anouk zijn bij de uitreiking van de Edison Pop 2011 uitgeroepen tot beste mannelijke en vrouwelijke popartiest.

De vakjury noemde het album van De Nijs, Eindelijk Vrij, waarvoor hij naar het zuiden van Noord-Amerika ging, „een meesterwerk” . De zanger, die in 1963 zijn eerste hit scoorde, doet „nog volop mee”.

Zangeres Anouk is geëerd wegens haar cd To Get Her Together, waarop ze „vol de confrontatie met zichzelf aangaat”. De jury onder leiding van Leo Blokhuis: „Haar herkenbare emotie weet ze te combineren met een volstrekt nieuwe uitingsvorm, stijlen die tot voor kort relatief vreemd voor haar waren.”

Racoon kreeg de Edison Pop voor beste groep. „Het lijkt zo eenvoudig maar Racoon is zo’n band die het schrijven van songs tot een kunstvorm promoveert”, oordeelde de jury.

Krystl kreeg de prijs voor de beste nieuwkomer.

Een nieuwe speciale juryprijs ging naar Happy Camper. Het muziekproject verraste de jury in veelzijdigheid, originaliteit en kwaliteit.

In de categorie kleinkunst/theater werd Daniël Lohues uitgeroepen tot winnaar. Op zijn meest recente plaat Hout Moet laat hij zich weer zien „als een waar woordkunstenaar die zijn muzikale invloeden niet alleen op het Drentse platteland vindt, maar ook in het broeierige zuiden van de Verenigde Staten”.

Het nummer Next to Me van Ilse DeLange kreeg de publieksprijs voor beste song. Nick & Simon maakten volgens het publiek met Fier de beste plaat.