Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Protest VS ontstijgt Wall Street

NEW YORK, NY - OCTOBER 01: Demonstrators affiliated with the Occupy Wall Street movement are led away after being arrested when they attempted to cross the Brooklyn Bridge on the motorway on October 1, 2011 New York City. This portion of the bridge is not intended for pedestrians and as the marchers attempted to cross, they were stopped midway by police. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
NEW YORK, NY - OCTOBER 01: Demonstrators affiliated with the Occupy Wall Street movement are led away after being arrested when they attempted to cross the Brooklyn Bridge on the motorway on October 1, 2011 New York City. This portion of the bridge is not intended for pedestrians and as the marchers attempted to cross, they were stopped midway by police. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

De Amerikaanse politie arresteerde zaterdag op de Brooklyn Bridge in het centrum van New York meer dan 700 betogers die de brug blokkeerden uit protest tegen de macht van het bedrijfsleven. In totaal 3.000 demonstranten waren in een protestmars van Wall Street, het financiële centrum van de VS, naar de beroemde brug getrokken.

Al twee weken lang voeren vooral jongeren in New York actie. Ze keren zich niet alleen tegen de macht van het bedrijfsleven maar vragen ook aandacht voor de positie van minderheden, de werkloosheid en de aantasting van de sociale zekerheid.

Ze slapen in een tentenkamp in het Zucotti Park, even ten noorden van Wall Street, een verwijzing naar het Tahrirplein, het actieplein van waaruit de Egyptenaren hun president Mubarak verdreven.

Pleinprotesten tegen de politiek-economische machtsverhoudingen hebben zich de afgelopen maanden ook in Europese landen voorgedaan, met name in Spanje.

De Amerikaanse betogers noemen zich de beweging ‘Occupy Wall Street’. Het tentenkamp is een alternatief stadsgemeenschapje, met een bibliotheek, een keuken en een geïmproviseerd ziekenhuis. Sommige activisten zijn van plan de hele winter in het park blijven.

Hun acties zijn marginaal, maar krijgen wel veel weerklank, onder meer in andere grote Amerikaanse steden. In Washington D.C. eisten activisten zaterdag de arrestatie van Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken. Vrijdag bezetten 3.000 betogers in Boston een vestiging van de Bank of America. Foto AFP