Postzegels worden duurder

Postzegels worden per 1 januari 2012 duurder. Voor het versturen van een brief of kaart binnen Nederland moet dan vijftig eurocent worden afgerekend, vier cent meer dan nu. Dat maakte PostNL vanochtend bekend.

Voor het versturen van post binnen Europa gaat een basistarief gelden van 85 eurocent, zes cent meer dan het huidige tarief. Voor een postzegel op een brief met een bestemming buiten Europa moet net als nu 95 cent worden afgerekend.

Dit jaar worden de decemberzegels al duurder. Voor een kerstkaart versturen moest in 2010 34 cent worden afgerekend, aankomende feestdagen is dat 36 cent. In 2012 wordt dit verder verhoogd naar 40 cent.

PostNL is afgelopen juni gestopt met het afdrukken van de tarieven op de postzegels. Sindsdien staat er een 1 of een 2 op de postzegels. Voor de tariefswijziging gekochte postzegels kunnen hierdoor na 1 januari 2012 zonder bijplakken gebruikt worden.

De tariefverhoging valt binnen de wettelijke grenzen en is getoetst door de toezichthouder. Per huishouden, waar gemiddeld voor dertig euro per jaar aan postzegels worden geplakt, stijgen de kosten met twee euro, berekent PostNL.