Steinman krijgt Nobelprijs postuum, beslist comité

Alexis, dochter van Ralph Steinman, op een persconferentie op Rockefeller University vandaag. Steinman won de Nobelprijs voor de Geneeskunde, maar overleed afgelopen vrijdag al.
Alexis, dochter van Ralph Steinman, op een persconferentie op Rockefeller University vandaag. Steinman won de Nobelprijs voor de Geneeskunde, maar overleed afgelopen vrijdag al. Foto AP / Mario Tama

De toekenning van de Nobelprijs voor de Geneeskunde aan Ralph Steinman blijft staan, ondanks dat de Canadese immunoloog afgelopen vrijdag overleed. Daar was verwarring over ontstaan omdat de prijs doorgaans niet postuum wordt uitgereikt.

Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm vanavond laten weten.

Steinman kreeg de helft van de Nobelprijs (1,1 miljoen euro) vanmorgen toegewezen door het Nobelcomité. Hij ontdekte in 1973 de dendritische cellen en hun rol in het afweersysteem. De Amerikaan Bruce Beutler en de Fransman Jules Hoffmann ontvangen de andere helft van de prestigieuze prijs.

Afgelopen vrijdag overleed Steinman echter op 68-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker, een ziekte die hij inmiddels vier jaar onder de leden had. Zijn levensduur werd nota bene nog verlengd dankzij zijn eigen geneeskundige ontdekkingen. Hij was sinds 1970 verbonden aan de Rockefeller Universiteit in New York en leidde daar het Centrum voor Immunologie en Immuunziektes.

Toen vanmiddag naar buiten kwam dat Steinman nog voor de uitreiking overleden was, liet het Nobelcomité weten dat het zich zou beraden op een oplossing. Volgens de statuten wordt de prijs niet postuum uitgereikt, of de uitverkorende moet tussen de bekendmaking (zoals die van vandaag) en de uitreiking (altijd begin december) komen te overlijden. Voor Ralph Steinman wordt dus een uitzondering gemaakt.