Oud-minister en leider Opperste Raad getuigt ten faveure Mubarak

Spandoek tegen Tantawi tijdens een protest vrijdag in Kairo waarbij demonstranten 'de revolutie terugeisen' uit onvrede over de langzame hervormingen.

Mohammed Hussein Tantawi, leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, heeft een voor Hosni Mubarak positieve verklaring gegeven in de rechtbank. In het proces tegen de oud-president zei hij tegen aanklagers dat deze nooit opdracht heeft gegeven om het vuur te openen op de betogers.

‘Soldaat van God en Egypte’

Tantawi was ruim twintig jaar minister van Defensie onder het regime van Mubarak en verscheen afgelopen week in een besloten zitting. Gisteren maakte hij bekend wat zijn getuigenis had ingehouden. Uit gelekte informatie bleek al dat de legerleider probeerde Mubarak vrij te pleiten van betrokkenheid bij de dood van bijna 850 betogers gedurende de opstand tegen diens regime. Als de oud-president schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de moorden kan hij de doodstraf krijgen.

“Mijn getuigenis in de zaak van de moord op de betogers was de getuigenis van een oprecht man en een man die al veertig jaar militair is, een soldaat van God en Egypte. We hebben geen opdracht gekregen om het vuur te openen op betogers en we zullen dat nooit doen.” - Veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi.

De oud-minister ging niet in op de vraag of politieagenten en andere veiligheidstroepen wel opdracht hadden gekregen te schieten op de demonstranten, meldt AP.
Naar verluidt was Tantawi tijdens het regime zeer loyaal aan Mubarak. Desalniettemin nam hij, samen met zo’n twintig andere generaals, het landsbestuur in handen toen de oud-president verdreven werd.

Protesten tegen Tantawi en Raad

Sindsdien hebben de generaals forse kritiek gekregen van jongerenorganisaties die menen dat de Opperste Militaire Raad te weinig doet om het regime van Mubarak te ontmantelen. De raad zou niet slagvaardig zijn in het berechten van voormalige leden van het regime.

Er wordt nog steeds geregeld gedemonstreerd in Egypte en leuzen tegen Tantawi en de Opperste Militaire Raad zijn allang niet meer ongewoon. De demonstraties lijken de ergernis te hebben gewekt van de generaals die menen dat ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij het afzetten van Mubarak door neutraal te blijven tijdens de opstand.