Opvolger van Tjeenk Willink

Piet Hein Donner wordt nu officieel door het CDA genoemd.

. Het CDA schuift minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner naar voren als opvolger van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State. Dat liet partijvoorzitter Ruth Peetoom doorschemeren in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering, omdat hij dan zeventig wordt. De naam van Donner wordt al langer genoemd voor de functie, maar het is voor het eerst dat het CDA zelf een naam noemt. Peetoom zei dat Donner een geschikte kandidaat is.

Vorige maand bleek dat er binnen het kabinet verschil van mening bestaat over de opvolging. Premier Rutte en koningin Beatrix zijn in tegenstelling tot vice-premier Maxime Verhagen voor een open procedure. Hierin zouden ook controversiële maar inhoudelijk sterke kandidaten zoals oud-minister Ernst Hirsch Ballin een kans maken. (NRC)