Opnieuw onrust rondom Chinese reddingsactie Saab

In september keerden de vakbonden zich tegen Saab nadat het bedrijf de salarissen van het personeel wederom niet uitbetaalde. Foto Flickr / Craig Morey

De prijs die twee Chinese bedrijven wilden betalen voor nieuwe aandelen in Saab gaat lager uitvallen. De waarde van het aandeel is door alle onrust rondom het voortbestaan van de autofabrikant met driekwart afgenomen.

In het voorjaar kwamen Youngman en Pang Da met Saab een investering overeen van 245 miljoen euro. Hiermee zou respectievelijk 29,9 en 24 procent van nieuwe aandelen in Swedish Automobile worden gekocht. Dat Nederlandse moederbedrijf van Saab vroeg vorige maand al een Zweedse vorm van surseance aan.

De Chinezen wachten voor het doorgaan van de investering al maanden op een fiat van de Chinese autoriteiten. Toen de deal beklonken werd stond het aandeel nog op 4,19 euro, nu is dat gezakt naar 1,09. Als die prijsverlaging wordt doorgevoerd in de deal, betekent ditvolgens Het Financieele Dagblad dat Youngman en Pang Da een veel groter belang krijgen en zelfs een bod zouden moeten uitbrengen op de hele onderneming.

Het dagblad schrijft dat de investering nu mogelijk in twee tranches wordt gedaan. Eerst een klein bedrag, waarna de koers weer zou moeten stijgen en het restant van de deal tegen voor Saab gunstigere voorwaarden zou moeten worden afgehandeld.