Onzekerheid over deal Saab met Chinezen

De twee Chinese bedrijven die af gelopen juni een overeenkomst sloten met autofabrikant Saab, willen opnieuw onderhandelen over de redding van de Zweedse autofabrikant. Dat blijkt uit de agenda voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering die vrijdagavond werd gepubliceerd.

De Chinese bedrijven Pangda en Youngman maakten in juni bekend dat ze samen 245 miljoen euro in Saab wilden steken in ruil voor een belang van 53,9 procent in de autofabrikant. De uitgiftekoers van de nieuwe aandelen die de Chinese bedrijven in handen zouden krijgen, lag op 4,19 euro. Maar de koers van Saab-eigenaar Swedish Automobile is de afgelopen maanden in elkaar gestort. Het aandeel stond vandaag rond het middaguur op 0,96 euro, waarmee het bedrijf op de beurs rond de 27 miljoen euro waard is.

In het bericht laat Swedish Automobile (SWAN) weten dat er opnieuw met de Chinezen onderhandeld wordt over de uitgifteprijs. Maar volgens SWAN blijft het de bedoeling dat Pangda en Youngman respectievelijk 109 en 136 miljoen euro in het bedrijf gaan steken. Aanvankelijk zouden ze daarmee 24 procent en 29,9 procent krijgen. Het wachten is nog op toestemming van de Chinese overheid voor de investering.

Het is niet duidelijk hoe groot de belangen van de Chinese bedrijven worden als de uitgifteprijs lager wordt. Het zou kunnen dat hun belang daarmee veel groter wordt. Bij een belang boven de 30 procent is een bod op alle uitstaande aandelen verplicht. Mogelijk wordt dat probleem voorkomen doordat de investering van Pangda en Youngman in twee delen zal plaatsvinden, zoals vrijdag gemeld is.