Onderzoek naar integriteit Roermondse wethouder

Er komt een onderzoek naar de integriteit van de Roermondse wethouder van Economische Zaken Jos van Rey (VVD) vanwege aantijgingen dat hij de gemeentelijke gedragscode heeft geschonden. Dat heeft burgemeester van Roermond Henk van Beers (CDA) besloten na overleg met commissaris van de koningin van Limburg Theo Bovens, meldt persbureau Novum.

Schijn van belangenverstrengeling

Aanleiding vormt berichtgeving van De Limburger dat Van Rey structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich laadt. Hij zou tegen de gemeentelijke gedragscode in hebben meebeslist over miljoeneninvesteringen in projecten waarbij een bevriende ontwikkelaar is betrokken.

Ook zou zijn onafhankelijkheid in het geding zijn vanwege zijn eigen zakelijke activiteiten. De 66-jarige Van Rey, oud-Tweede Kamerlid en tegenwoordig senator, is actief in de vastgoed- en verzekeringswereld.

Het onderzoek richt zich ook op de rol van het college van burgemeesters en wethouders, laat Van Beers maandag weten. De oppositie in de Roermondse gemeenteraad had gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van Van Rey door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). De burgemeester laat echter weten dat op dit moment contact wordt gezocht met kandidaten, waarna de opzet van het onderzoek wordt bepaald.

Partner Van Rey bezorgt stuk vis bij journalist

De Limburger schreef zaterdag over de kwestie. De partner van Van Rey bezorgde die dag een plastic zak met een stuk vis erin op het thuisadres van een journalist van De Limburger, meldt de krant. In de tas zaten verder de artikelen over Van Rey en een briefje met de tekst: wie kaatst, moet de bal verwachten. Zij attendeerde de journalist zaterdagmiddag met een sms op het geurende presentje, ‘vanwege het warme weer’.