Nobelprijs geneeskunde naar onderzoekers immuunsysteem

A picture of a television screen at the Nobel Assembly at the Karolinska Institute in Stockholm announces that Bruce A. Beutler of the USA and Jules A. Hoffmann of Luxembourg had won the 2011 Nobel Prize in Physiology or Medicine for their discoveries concerning the activation of innate immunity and that Ralph M. Steinman of Canada had won for his discovery of the dendritic cell and its role in adaptive immunity. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
A picture of a television screen at the Nobel Assembly at the Karolinska Institute in Stockholm announces that Bruce A. Beutler of the USA and Jules A. Hoffmann of Luxembourg had won the 2011 Nobel Prize in Physiology or Medicine for their discoveries concerning the activation of innate immunity and that Ralph M. Steinman of Canada had won for his discovery of the dendritic cell and its role in adaptive immunity. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND De winnaars van de Nobelprijs voor de Geneeskunde verschijnen op het scherm tijdens de bekendmaking in het Karolinska Instituut in Stockholm. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

De Nobelprijs voor de geneeskunde is gewonnen door Bruce Beutler, Jules Hoffman en Ralph Steinman. Dat heeft het Nobelcomité zojuist bekend gemaakt.

De helft van de Nobelprijs (van ruim een miljoen euro) is voor Steinman. Hij ontdekte in 1973 de dendritische cellen en hun rol in het afweersysteem. Beutler en Hoffmann delen de andere helft van de prijs. Zij vonden genen en eiwitten die bacteriemoleculen detecteren en de afweer activeren.

Beutler en Hoffmann werden geprezen “voor hun ontdekkingen met betrekking tot de activering van aangeboren immuniteit”. Steinman werd geëerd voor “zijn ontdekking van de dendritische cel en zijn rol in adaptieve immuniteit”.

“Hun werk heeft nieuwe wegen geopend voor de ontwikkeling van preventie en therapie tegen infecties, kanker en ontstekingsziekten”, aldus het citaat.

Het Karolinska Instituut in een verklaring:

“De Nobelprijswinnaars van dit jaar hebben een revolutie veroorzaakt in ons begrip van het immuunsysteem door de ontdekking van de belangrijkste principes die de werking van het systeem mogelijk maken.”