Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Minder naar dokter

Een kwart van de mensen zegt minder vaak een arts te bezoeken als de eigen bijdrage omhoog gaat.

. Voor ruim de helft van de Nederlanders heeft de hoogte van de eigen bijdrage voor zorg geen invloed op hoe vaak ze naar een zorgverlener gaat. Een kwart denkt volgend jaar, als het eigen risico van 170 naar 220 euro is gestegen, wel minder vaak de huisarts, de tandarts, de fysiotherapeut of de psycholoog te bezoeken. Dat blijkt uit een enquête, gehouden onder ruim duizend mensen in opdracht van RTL Nieuws. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich vorige week achter het voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om het eigen risico te verhogen. Volgens Schippers is dit essentieel om de zorgkosten van de overheid niet uit de hand te laten lopen. De opbrengst van de maatregel is 260 miljoen euro. Schippers hoopt dat door het eigen risico te verhogen mensen worden ontmoedigd om naar de dokter te gaan. (Novum)