Lilianne Ploumen vertrekt als voorzitter PvdA

Lilianne Ploumen in 2007, vlak nadat ze werk gekozen als partijvoorzitter. Foto NRC / Maurice Boyer

Lilianne Ploumen vertrekt in januari als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Ploumen denkt dat haar vertrek het beste is voor de partij. Dat heeft ze maandagavond op de site van de partij bekendgemaakt.

Haar tweede termijn zou aflopen in 2014, maar dan zou haar afscheid nagenoeg samenvallen met campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezing van het Europees parlement. Een jaar later worden daarnaast de leden van de Provinciale Staten en de Tweede Kamer gekozen. Ploumen:

Omdat in onze partij de voorzitter verantwoordelijk is voor de campagnes is het van het allergrootste belang dat, met die verkiezingen in het vooruitzicht, een nieuwe partijvoorzitter zich goed kan inwerken. Op het komende congres wordt de helft van de leden van het partijbestuur gekozen, dat is daarmee voor mij het moment om plaats te maken.

Ploumen neemt op het PvdA-congres in januari afscheid. Tijdens dat congres wordt de helft van de leden van het partijbestuur gekozen.

‘Niet altijd het gewenste resultaat bij de verkiezingen’

Sinds 2007 is Ploumen partijvoorzitter. Toen won ze de verkiezing van oud-minister Jan Pronk. Als partijvoorzitter maakte Ploumen vier verkiezingscampagnes mee. Met die campagnes werd niet altijd het resultaat behaald dat de PvdA wilde, erkent ze.

Ook stelt ze met veel plezier en respect te hebben samengewerkt met partijleider Wouter Bos en zijn opvolger Job Cohen. “Wouter en Job zijn authentieke, gedreven sociaaldemocraten die niet misstaan in het rijtje Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok.”

Verder schrijft Ploumen dat het vooruitzicht van een leven na het partijvoorzitterschap haar nu al weemoedig maakt. “Ik geef het eerlijk toe, er waren heus wel eens dagen, waarop ik dacht. ‘Mag het vandaag een onsje minder?’” Maar ze heeft wel veel goede herinneringen, zegt ze.

De komende maanden wil Ploumen verdergaan met investeren in een links-progressieve samenwerking. “Met dit rechtse minderheidskabinet aan het roer is een energiek en effectief tegengeluid geboden.”

‘Positie Ploumen stond niet ter discussie’

Volgens onze politiek redacteur Freek Staps stond de positie van Ploumen niet ter discussie:

“De positie van Cohen staat bij sommige mensen ter discussie en er is intern ook wel kritiek op koers van de partij, maar Ploumen is altijd buiten schot gebleven. In haar verklaring heeft ze het ook niet over de staat van de PvdA op dit moment, dus ik zou daar voorlopig geen verbanden tussen willen leggen.”