Liefde op de plaats delict

Hart tegen hardNet 5, 21.25-22.25 uur

De voetzolen van een man en een vrouw die in bed liggen met daartussen de grijze voeten van een lijk; de poster van de nieuwe ‘romantische misdaadserie’ Hart tegen hard doet denken aan Dexter of Six feet under. Maar in de serie zelf zit weinig van de morbide humor van die series.

De opzet van de nieuwe romkrimi van vrouwenzender Net 5 (regie: Will Koopman) lijkt eerder op Overspel, die momenteel bij de VARA is te zien: een misdaadserie met veel aandacht voor de huiselijke problemen, en een liefde die de grenzen in de misdaad overschrijdt.

Misdaadverslaggever Ava R. Berendsen (Elise Schaap) krijgt iets met de Amsterdamse rechercheur Thomas de Zwaan (Dragan Bakema). De relatie moet geheim blijven, werk en privé gaan door elkaar lopen. Vooral omdat Ava ook nog de vaderlijke Ome Ben heeft, een autosloper die met één been in de onderwereld staat.

Verder gaat het vooral om het feit dat Ava – als een mooie, vrouwelijke versie van Peter R. de Vries – justitie en politie steeds voor schut zet door de zaken sneller op te lossen. De toon is luchtig, de oneliners lekker scherp. Als de scherpe Ava, niet vies van ongeoorloofde opsporingsmethodes, een kunstrover aan bed vastketent en hem bedreigt met een chirurgisch schaartje, zegt de boef: „Noem je dat een wapen?” Zegt Ava: Hoe het heet, maakt voor je ballen niet uit. Die zijn over een minuut blauwer dan De blauwe kamer van Picasso.”

Wilfred Takken