Leiders NTC maken plaats als Libië ‘is bevrijd’

In Sirte en Bani Walid wordt nog steeds gevochten, maar als als Sirte eenmaal wordt ingenomen is de overwinning volgens de overgangsraad een feit. Foto AP / Manu Brabo

Leiders van het overgangsbewind in Libië hebben vandaag een nieuw kabinet gepresenteerd. Als heel Libië is bevrijd zullen het hoofd van de Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul-Jalil, en de facto premier Mahmoud Jibril plaatsmaken voor een nieuwe regering. “Wij hebben een gelofte ondertekend dat wij op geen enkele manier aan een nieuwe regering deelnemen”, zei Abdul-Jalil op een persconferentie met Jibril in het voormalige rebellenbolwerk Benghazi.

Revolutionaire strijdkrachten leveren op twee fronten en verspreide plekken diep in het zuiden van het land nog slag met aanhangers van de verjaagde kolonel Moammar Gaddafi. Maar volgens Abdul-Jalil zal Libië bevrijd zijn als Gaddafi’s geboortestad Sirte is ingenomen, omdat dan de grenzen kunnen worden beveiligd. Abdul-Jalil beloofde binnen een maand na de bevrijding een nieuwe overgangsregering te benoemen.

NRC’s Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants legt uit waarom er een nieuw interim-kabinet is gepresenteerd en waarom dit waarschijnlijk een interim-interim-kabinet is. Roelants:

De overgangsraad is als het ware de president. Daarnaast heb je het interim-kabinet en dat is de ministersploeg. Dat er nu een nieuw tijdelijk kabinet is gepresenteerd komt omdat het vorige tijdelijke kabinet is afgetreden na de interne afrekening op de commandant van de Libische rebellenbeweging Abdel Fattah Younes. Het is overigens onduidelijk of dit een interim-interim-kabinet is of dat dit kabinet aanblijft tot de verkiezingen. Voordat er verkiezingen zullen zijn is de kans groot dat er een ander overgangskabinet komt. Er is een permanente interne machtsstrijd aan de gang.

‘Libië bevrijd als Sirte is ingenomen’

De Nationale Overgangsraad wil acht maanden na het einde van de gevechten in Libië verkiezingen organiseren. Met de verklaring dat de overwinning een feit zal zijn als Sirte is ingenomen, geeft de raad impliciet toe dat het felle verzet in de stad Bani Walid nog geruime tijd zal aanhouden, aldus persbureau AP. Maar omdat Bani Walid geheel door land omsloten is, levert dat geen gevaar op voor de grenzen van Libië, zei Abdul-Jalil.

De samenstelling van het nieuwe kabinet bevat weinig verrassingen. Jibril behoudt zijn positie maar wordt tevens minister van buitenlandse zaken, in plaats van Ali al-Issawi. Ali al-Tarhouni blijft waarnemend minister van oliezaken totdat de Nationale Oliemaatschappij zo ver is om de zaken over te nemen. Er is ook een nieuwe minister die zich zal bekommeren om gewonde of nabestaanden van gesneuvelde strijders, Abdel-Rahman al-Keissah. Hamza Abu Fas vervangt sjeik Salem al-Sheiki als minister voor religieuze zaken.

Wapenvoorraden

De NAVO heeft de nieuwe machthebbers in Libië op het hart gedrukt de door het regime van Gaddafi achtergelaten wapenvoorraden veilig te stellen. Naar verluidt zijn na de instorting van het leger van Gaddafi duizenden SAM-7 luchtdoelraketten verdwenen. De Verenigde Staten en andere westerse landen willen dat er zo min mogelijk van deze wapens in omloop zijn om te voorkomen dat ze in handen van terroristen vallen. De kleine, makkelijk te verbergen SAM-7’s stellen volgens huidige maatstaven militair weinig voor, maar kunnen gevaar opleveren voor verkeersvliegtuigen.