Kortkolom buitenland

Brits visumverbod ambtenaren Rusland

Moskou. Groot-Brittannië heeft in het geheim een visumverbod ingesteld voor zeker zestig Russische ambtenaren die betrokken zijn bij de dood van de jurist Sergej Magnitski in 2009. Dat meldt de Britse krant The Observer. Magnitski stierf als gevolg van medische verwaarlozing en marteling in een Moskouse gevangenis, waar hij in voorarrest zat op beschuldiging van verduistering van 230 miljoen dollar aan terug te betalen belastinggeld van zijn werkgever Hermitage Capital. Hij had ontdekt dat een groep politieofficieren bezig was dat geld te stelen, en werd daarop zelf gearresteerd op last van die groep. De VS hebben in juli een dergelijk visumverbod ingesteld. (NRC)

Corruptieschandaal bij top politie Lyon

Lyon.Een topman van de politie in Lyon, de tweede stad van Frankrijk, is met drie collega’s aangehouden op verdenking van corruptie en van samenwerking met lokale misdaadbendes en internationale drugssmokkelaars. De verdachte is de tweede man van de recherche in Lyon, Michel Neyret. Ook zijn vrouw is verdachte. Zij zou betrokken zijn bij witwaspogingen. De affaire vestigt de aandacht op het omstreden gebruik dat de Franse politie maakt van mollen in het misdaadmilieu. (AFP)

Rwanda: 30 jaar cel voor ex-ministers

Kigali. Het Rwanda-tribunaal in Tanzania heeft vrijdag twee voormalige Rwandese ministers veroordeeld voor hulp bij het organiseren van de genocide in 1994. Justin Mugenzi en Prosper Mugiraneza, de voormalige ministers van Handel en Overheidsdienst, kregen ieder een celstraf van dertig jaar. De ex-ministers van Gezondheid en Buitenlandse Zaken werden vrijgesproken. Rwanda overweegt beroep tegen de uitspraak. (AP, Reuters)

Negentien doden bij aanval dorp Nigeria

Lagos. In Nigeria zijn 19 mensen gedood toen een bende van 150 overvallers een dorp in de staat Zamfara binnenvielen. De overvallers gingen in Lingyado, vlakbij de grens met Niger, van deur tot deur met geweren en kapmessen. Ze stalen geld en andere waardevolle zaken, zeiden ooggetuigen. Geweld tussen stammen en religieuze groepen komt geregeld voor in Nigeria. De regering kan de aanvallen, die diep in het land plaatsvinden, zelden afslaan. (Reuters, AP)

Soldaten Jemen door eigen vuur gedood

Sana’a. Twintig tot dertig militairen zijn zaterdagavond gedood toen een Jemenitisch gevechtsvliegtuig een legereenheid in het zuiden van het land bombardeerde. Dat hebben plaatselijke functionarissen gemeld. Het ministerie van Defensie ontkent. Volgens sommige bronnen was de aanval in de provincie Abyan een vergissing, en was een schuilplaats van Al-Qaeda het doelwit. Anderen wezen erop dat de aangevallen militairen hoorden bij een legereenheid die naar de oppositie tegen president Ali Abdullah Saleh is overgelopen. (AP, Reuters)

China ongelukkig met staken bouw dam

Peking. China heeft laten blijken ongelukkig te zijn met het besluit van Birma om de bouw van een grote waterkrachtcentrale stop te zetten. Het drong er bij de autoriteiten op aan de rechten van de Chinese bedrijven in Birma te beschermen. China is de op één na belangrijkste handelspartner en de grootste buitenlandse investeerder in Birma. Vorige week schortte president Thein Sein de bouw van de dam op na protesten van de bevolking. De Birmese junta is bezig aan een charmeoffensief. (NRC)