Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Nieuw misbruik van pedoseksuele priester

Almelo. De pedoseksuele priester Ron van der V., jarenlang de hand boven het hoofd gehouden door kardinaal Ad Simonis, zit in Almelo in de cel. De 60-jarige voormalig kapelaan zou zich vergrepen hebben aan een jongen uit Oldenzaal. Van der V. heeft geen vaste woon- of verblijfplaats sinds hij door Simonis’ opvolger een beroepsverbod van de Rooms-Katholieke Kerk kreeg opgelegd. Aartsbisschop Wim Eijk strafte hem vorig jaar alsnog disciplinair omdat hij als kapelaan en later priester diverse malen in opspraak raakte wegens misbruik van minderjarige jongens. De voormalig priester reist het land door in een camper, meldde het Twentse dagblad Tubantia afgelopen weekend. Tijdens de zomervakantie zou hij zich vergrepen hebben aan de jongen. (NRC)

Wethouder en senator Jos van Rey in opspraak

Maastricht. De gemeenteraad van Roermond beslist vanavond of er een onafhankelijk onderzoek komt naar de integriteit van wethouder van economische zaken Jos van Rey. De Limburgse kranten publiceerden zaterdag een artikel over de wijze waarop de VVD’er (ook Statenlid en lid van de Eerste Kamer) in het college van B en W meebesliste over belangrijke plannen waarbij een bevriende projectontwikkelaar was betrokken. Ook heeft hij zelf volop belangen in de stad, voornamelijk via onroerendgoedbezit. Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Maastricht, zeggen dat op zijn minst sprake is van de schijn van belangenverstrengeling. De VVD in Roermond noemt de wetenschappers „prostituees”. (NRC)

Nog negen krakers vast na demonstratie A’dam

Amsterdam. De Amsterdamse politie houdt nog negen krakers vast die afgelopen zaterdag zijn gearresteerd bij een demonstratie van zo’n tweehonderd man tegen het kraakverbod. Acht anderen zijn inmiddels vrijgelaten, zo heeft een woordvoerder van de politie laten weten. De zeventien krakers werden opgepakt omdat ze op het Spui demonstreerden. Van de gemeente mochten ze daar niet komen. Omdat Amsterdam vreesde voor ongeregeldheden, was extra politie ingezet. Een jaar geleden leidde het kraakverbod tot heftige confrontaties tussen krakers en politie in Amsterdam en Nijmegen. (Novum)