Kort nieuws Economie

Fusie NMa en Opta: supertoezichthouder

Den Haag. Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt de nieuwe naam van de toezichthouder die ontstaat na samenvoeging van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) en de Consumentenautoriteit. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) maakte de naam van de nieuwe toezichthouder vandaag bekend. De Autoriteit Consument en Markt moet volgens minister Verhagen „markten laten werken om de belangen van consumenten te waarborgen”. De nieuwe toezichthouder gaat per 1 januari 2013 van start. De fusie moet leiden tot grotere effectiviteit en een besparing van 7,5 miljoen euro besparen. De organisaties ontvangen nu jaarlijks 52 miljoen euro van het Rijk. (NRC)

‘Afschrijven om vastgoed te redden’

Rotterdam. Om de enorme leegstand in de kantorenmarkt tegen te gaan en de vastgoedsector weer gezond te maken, moeten banken en beleggers voor ongeveer 7 miljard euro afschrijven op hun bezittingen. Dat stelt de stuurgroep Actieprogramma Leegstand Kantoren in Het Financieele Dagblad vandaag. Door de vergrijzing en de toenemende populariteit van het thuiswerken, is er minder vraag naar kantoren. In de stuurgroep proberen beleggers, projectontwikkelaars en lokale overheden een oplossing te vinden voor de leegstand van kantoren. Die is dit jaar opgelopen tot bijna 15 procent, 4 procentpunt meer dan vorig jaar. Volgens de voorzitter van de stuurgroep, Hans de Jonge, lopen we „grote maatschappelijke schade op” als maatregelen uitblijven. Om te voorkomen dat afwaarderen tot problemen leidt moet dat volgens De Jonge geleidelijk gebeuren. (Novum)

‘Shell betrokken bij repressie in Nigeria’

Rotterdam. Shell heeft in de jaren negentig systematisch samengewerkt met het Nigeriaanse leger en de politie om verzet in de Niger Delta te onderdrukken. Het oliebedrijf betaalde het leger regelmatig om de vreedzame protesten tegen vervuiling neer te slaan en hielp zelfs bij invallen in dorpen die zich zouden verzetten tegen Shell. Dat blijkt uit vertrouwelijke memo’s, faxen getuigenverklaringen en andere documenten die zaterdag openbaar zijn gemaakt. Het gaat om bewijsmateriaal in een rechtzaak, waarin het olieconcern werd aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op activist Ken Saro-Wiwa, in 1995. Twee jaar geleden trof Shell een schikking. Het bedrijf ontkent de aantijgingen. (NRC)