Karzai: Pakistaan achter aanslag oud-president

Door de verslechterde verstandshouding tussen Afghanistan en Pakistan is een vredesakkoord met de Talibaan nog verder weg.

De zelfmoordaanslag op de Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani van 20 september jl. werd uitgevoerd door een Pakistaan. Dat zei de Afghaanse president Karzai gisteren in een verklaring. Rabbani was de voorzitter van de Afghaanse Hoge Vredesraad, die een jaar geleden werd opgericht om te onderhandelen met de Talibaan om het al negen jaar durende conflict in Afghanistan vreedzaam te beëindigen.

Uit onderzoek naar de dood van Rabbani is volgens de regering-Karzai gebleken dat de aanslag werd gepland in de Pakistaanse stad Quetta, waar belangrijke Talibaanleiders zijn gevestigd. De Afghaanse regering zei bewijs van de betrokkenheid van de Pakistaanse geheime dienst ISI te hebben overhandigd aan Pakistan. Dat land verwerpt de Afghaanse beschuldiging dat zijn geheime dienst betrokken zou zijn bij de moord op Rabbani.

Gisteren riep een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken Pakistan op om actie te ondernemen om te helpen vrede in Afghanistan te bewerkstelligen. De verklaring komt een dag nadat de Afghaanse president Karzai zei de pogingen direct met de Talibaan te praten te hebben opgegeven. Hij zei de bemiddeling door buurland Pakistan als enige manier te zien om de oorlog te beëindigen. Een vredesakkoord met de Talibaan, in welke vorm dan ook, is daarvoor noodzakelijk volgens hem.

De frustratie bij Afghaanse regeringsmedewerkers groeit over het feit dat de opstandelingenbolwerken vlak over de grens met Pakistan vrede in Afghanistan in de weg staan. (AP)