Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Wetenschap

Kan je de koelkast niet beter open laten?

Ciska Tillema uit Oosterwolde heeft regelmatig discussies met haar man over het open laten staan van de koelkastdeur. Hij doet hem altijd open, meteen weer dicht en na een paar seconden weer open om dat pak melk terug te zetten. En weer dicht. Zij laat de koelkast juist open staan. ,,Het steeds open en dicht doen lijkt me ook niet goed”, zegt Tillema. Maar op welke manier verbruik je nu minder stroom?

Universitair hoofddocent Rudi Hakvoort van TU Delft maakt een voor hem logische redenering. Het openen en sluiten van de koelkastdeur leidt tot turbulentie, weet Hakvoort. Die turbulentie zorgt ervoor dat warme en vochtige lucht uit de omgeving in de koelkast komt. Hakvoort gebruikt hiervoor de term ‘geforceerde convectie’. Koude lucht uit de koelkast mengt zich ook met warme omgevingslucht als de koelkastdeur open blijft staan, alleen gaat het dan langzamer. Dit heet natuurlijke convectie. Als de koelkast even open heeft gestaan hoeft het apparaat dus minder hard te werken om weer op temperatuur te komen, dan wanneer je de koelkast een paar keer open en weer dicht hebt gedaan.

Er zijn wetenschappers die zich met het vraagstuk van Tillema en haar man hebben beziggehouden. Uit hun Investigation of Energy Consumption and Energy Savings of Refrigerator-Freezer During Open and Closed Door Condition blijkt dat het negatieve effect van het openen en dichtdoen van de koelkastdeur groter is dan wanneer we de koelkast eventjes open laten staan. Volgens de wetenschappers is dat negatieve effect op het energieverbruik 46 procent meer. Precies om de reden die Hakvoort beschrijft.

Maar Hakvoort zegt dat, naast het aantal keer dat de koelkast open en dicht wordt gedaan, de manier waarop de koelkast wordt opengedaan ook relevant is. „Als dit heftig gebeurt, treedt er zoveel luchtverplaatsing op dat direct al het grootste deel van de koude lucht in de koelkast vervangen wordt door warme omgevingslucht. Dan maakt het ook niet meer uit of de deur nog een paar seconden extra open blijft staan.”

Daarentegen bespaar je wel weer ‘ietsiepietsie meer energie’ door de deur tussentijds dicht te doen omdat dan het koelkastlampje uit is, grapt Hakvoort.

Lindsay Mossink