Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kamer kritisch over ProRail-rapport Rekenkamer - PvdA vraagt spoeddebat aan

De Tweede Kamer heeft kritisch gereageerd op het vandaag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer over het functioneren van spoorbeheerder ProRail. De PvdA gaat vandaag een spoeddebat aanvragen omdat “de politieke attitude” van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) moet veranderen.

De Rekenkamer concludeert dat Schultz van Haegen geen grip heeft op ProRail. Ze laat alle strategische beslissingen over aan het bedrijf, weet niet hoeveel van het onderhoudsbudget op de plank blijft liggen, en heeft nauwelijks ambtenaren in dienst om controle uit te oefenen. Ook informeert ze de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig, zo staat in het rapport.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch:

“Haar houding is nu: het ligt bij een ander dus ik bemoei me er niet mee.”

De Tweede Kamer wordt slecht geïnformeerd door de minister. De Kamer krijgt informatie over de plannen van ProRail, maar niet over de realisatie. Voortgangsrapportages van ProRail over besteding van budgetten en vertragingen van projecten gaan wel naar de minister, maar worden niet doorgestuurd naar de Kamer. Zo is al in 2002 besloten het belangrijke project Beter Benutten (treinen dichter op elkaar laten rijden om de spoorcapaciteit te vergroten) grotendeels te staken, maar werd de Kamer daar pas in 2008 over geïnformeerd.

‘Uiterst zorgelijk signaal’

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het “een uiterst zorgelijk en zeer serieus te nemen signaal” dat Schultz de Tweede Kamer niet goed geïnformeerd zou hebben.

Ook andere partijen zijn kritisch. Partijgenoot van Schultz Charlie Aptroot:

“De minister moet snel grip krijgen op ProRail en hard ingrijpen. Daar reken ik haar op af.” - Aptroot

‘Geldkraan voor ProRail onmiddellijk dichtdraaien’

PVV’er Leon de Jong:

“De reactie van de minister verbaast me enorm. Ik heb veel waardering voor Schultz, maar als het om ProRail gaat moet ze oppassen. Dit is geen lekker signaal naar de mensen in het land.”

De PVV’er wil dat de geldkraan voor ProRail onmiddellijk wordt dichtgedraaid.