Israël isoleert zich, waarschuwt minister VS

Israël raakt toenemend geïsoleerd in het Midden-Oosten, zo heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gisteren gewaarschuwd. Daarom moet de Israëlische regering de vredesonderhandelingen met de Palestijnen hervatten en zich inspannen de verslechterde relaties met Turkije en Egypte te verbeteren.

„Ik twijfel er niet aan dat ze [militair] de overhand houden”, zei Panetta gisteren tegen journalisten aan boord van het vliegtuig waarmee hij naar Israël reisde. „Maar de vraag die je moet stellen is: is dat genoeg als je jezelf isoleert in de diplomatieke arena? Werkelijke veiligheid kan alleen worden bereikt met zowel een krachtige diplomatieke inspanning als een sterke inspanning om je militaire kracht te projecteren.”

Israël reageerde niet onmiddellijk op zijn uitspraken.

Na de omstreden Palestijnse aanvraag van VN-lidmaatschap voor een Palestijnse staat riep het Kwartet van vredesbemiddelaars (de VS, de VN, de EU en Rusland) Israël en de Palestijnen vorige maand op weer te gaan praten. De Israëlische regering verwelkomde het voorstel gisteren, maar meldde er meteen bij er zorgen over te hebben die ze „op het juiste moment” zal benoemen. De Palestijnen zeggen pas te willen praten als Israël de bouw in nederzettingen in bezet gebied bevriest.

Israël maakte vervolgens veel kritiek los met de aankondiging 1.100 woningen te gaan bouwen in Gilo in bezet gebied bij Oost-Jeruzalem.

Israëlische kranten spraken zelfs van een crisis in de relatie met Duitsland. Bondskanselier Merkel zou premier Netanyahu woedend hebben gebeld met de mededeling dat hij nu „aan alle twijfel een einde moet maken” over zijn bereidheid serieus vredesoverleg te beginnen.

Netanyahu liet vandaag in een communiqué weten „in woede te zijn ontstoken” over de aan kolonisten toegeschreven brandstichting in een moskee in een Arabisch dorp in het noorden van Israël. „Het is een daad die in strijd is met de waarden van de staat Israël”, aldus de verklaring. Het woord ‘prijskaartje’ was op de muren gespoten, een verwijzing naar de gewoonte van radicale kolonisten wraak te nemen op Palestijnen voor regeringsoperaties tegen nederzettingen. (Reuters, AP, AFP)