In zijn boodschappenwagen ligt het wapen

Rond een uur of twee ’s middags komt een bejaarde man een politiebureau in Amsterdam Zuidoost binnenlopen. Uit een boodschappenkar haalt hij een luchtdrukpistool en legt het op de balie. „Mag u hebben.”

Zaterdag was het wapeninleverdag in Amsterdam. Voor het eerst in elf jaar konden Amsterdammers ongestraft van hun illegale wapen af. Bij het politiebureau Flierbosdreef in Amsterdam Zuidoost liep het niet storm.

Met zijn luchtdrukpistool, vertelt de oudere man, schoot hij ballonnetjes op de camping in Hoenderloo. Prijsschieten. Maar zijn vrouw is jaren geleden overleden en naar de camping gaat hij niet meer. Dus wat moet hij er nog mee? Bovendien is het verboden een pistool te bezitten dat niet van een echt wapen is te onderscheiden.

Even later komt er een bejaarde vrouw binnen. Ook zij grijpt in een boodschappenkar, waaruit drie alarmpistolen tevoorschijn komen. Ze zijn van haar overleden man geweest. Zelf wil ze „die dingen” niet in huis.

Vuurwapenbezitters worden niet gestraft. Wel onderzoekt de politie of de vuurwapens zijn gebruikt bij misdrijven. Als dat zo is, kan de persoon die het inleverde alsnog worden aangehouden. Na onderzoek worden de wapens vernietigd. Bij de laatste landelijke inleverdag in 2000 werden 3.600 wapens van straat gehaald.

Volgens de politie in Amsterdam is het wapengebruik bij ernstige delicten als straatroof en overvallen de laatste jaren fors toegenomen. Afgelopen jaar werd bij 77 procent van de overvallen een vuurwapen gebruikt. Ook hebben jongeren in het uitgaansleven vaker een mes bij zich.

Het zijn vooral de ouderen die in het eerste deel van de dag hun wapen komen inleveren, laat een woordvoerder weten. Een vrouw van 95 bracht een erfstuk van haar vader – hij had in het verzet gezeten. Een andere bejaarde vrouw leverde zes vuurwapens in die haar overleden man ooit had meegenomen uit Zuid-Afrika. Naarmate de dag vordert, daalt de leeftijd van de bezoekers en wordt het wapenassortiment diverser. In totaal ontving de politie 39 vuurwapens, 15 luchtdrukwapens, 10 balletjespistolen, 15 steekwapens, 4 traangasbusjes, 3 alarmpistolen, 3 ploertendoders, 1.060 stuks ammunitie, 2 granaten en 1 granaathuls. Gisteren vielen desondanks 2 gewonden bij een schietincident in Zuidoost.