Helmcamera militair in Afghanistan: combat vanaf de eerste rij

Ze doen een beetje denken aan een oorlogsspel voor de PlayStation of Xbox, maar de beelden zijn echt. Een Amerikaanse soldaat heeft op zijn YouTube-kanaal MrTouavaj een filmpje geplaatst dat is opgenomen met een camera gemonteerd op een soldatenhelm. In beeld komen fragmenten van vrijetijdsbesteding op de basis, maar vooral hevige gevechtsscènes schijnbaar uit Afghanistan.

De omschrijving vertelt ons dat ‘Toua’ de opnamen maakte tijdens gevechten van zijn compagnie met de Talibaan. Hij wijst erop dat de strijdkrachten geen burgers doden. De militair: “Let op, ik wacht [in een fragment, red.] met het vuur openen tot een fietser gepasseerd is, terwijl mijn vrienden waren ingesloten.”

De muziek onder de video is van Creedance Clearwater Revival. ‘Fortunate Son‘ uit 1969 was populair tijdens de Vietnamoorlog, toen de steun onder de Amerikaanse bevolking voor de strijd aldaar nog volop aanwezig was. Creedance-lid John Fogerty zegt dat hij de problemen echter al zag opdoemen. De maker van bovenstaande video heeft het nummer gekozen “vanwege de ironie”.