Homerische ontberingen van een échte superheld

Pippi is met pensioen. Harry Potter heeft zelf kinderen. Tijd voor nieuwe, kwetsbare helden van het kinderboek. Wat de Gouden Griffel-jury ook beslist, Dissus zou de held van de komende Kinderboekenweek moeten zijn. Dissus, de polderversie van de Odyssee in vrij vers van Simon van der Geest, is een kanshebber voor de Griffel 2011 en

Pippi is met pensioen. Harry Potter heeft zelf kinderen. Tijd voor nieuwe, kwetsbare helden van het kinderboek.

Wat de Gouden Griffel-jury ook beslist, Dissus zou de held van de komende Kinderboekenweek moeten zijn. Dissus, de polderversie van de Odyssee in vrij vers van Simon van der Geest, is een kanshebber voor de Griffel 2011 en sluit ook nog eens naadloos aan bij het thema van de Kinderboekenweek: ‘Superhelden – over dapper durven zijn’. De Griffel wordt morgen uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal.

Dissus is een echte kinderboekenheld van nu: een spriet, een niemand. Eerst wordt hij nog vernederd door de ‘Grote Jongens’ in het zwembad, vervolgens verdwaalt hij met een groep vrienden en dan trotseert hij homerische ontberingen. In de polder dus. Slootje springen, een vlot bouwen, ontsnappen aan een boze boer (met één oog) – dat werk.

Dissus durft dapper te zijn, maar dat maakt hem nog geen superheld. Van een superheld mogen we meer verwachten. Liefst kan hij vliegen, of toveren, in elk geval beschikt hij over superkrachten om het kwaad af te wenden. Een superheld is nooit bang én durft tegendraads te zijn. Heeft hij dat, ja, dan raken de lezers in vervoering.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.