‘Griekenland nog niet akkoord met EU en IMF over nieuwe lening’

Ondanks de hoopvolle berichten namens de regering, protesteerden onder meer studenten vrijdag opnieuw tegen de bezuinigingen die de noodlening mogelijk maken. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Volgens het Griekse ministerie van Financiën is er op hoofdlijnen een akkoord met de EU en het IMF over een tweede noodlening. Diverse bronnen ontkennen dat. Volgens hen zijn de gesprekken tussen Griekenland en de EU en het IMF nog niet afgerond en is het inspectieonderzoek nog gaande. Dat meldt persbureau Reuters.

De vice-minister Pantelis Oikonomou zei vanochtend de overtuiging te hebben dat de gesprekken “in essentie” afgerond zijn. Oikonomou sprak volgens Reuters met televisiezender Mega.

“Ik denk dat we overal wel uit zijn. Alle hoofdpunten zijn behandeld”, zei de minister.

Hij sprak de verwachting uit dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds woensdag beginnen met het opstellen van hun rapport over de huidige Griekse situatie. Oikonomou verwacht de partijen voor die tijd nog een paar keer op bezoek.

Zaterdag sprak minister van Financiën Evangelos Venizelos al zijn vertrouwen uit in het beklinken van de tweede tranche van 8 miljard aan noodhulp. Volgens hem wordt voldaan aan de geëiste bezuinigingsmaatregelen. Gisteren kwam echter ook naar buiten dat Griekenland dit jaar en komend jaar het de doelen voor het terugdringen van het begrotingstekort niet zou halen.

Begrotingstekort Griekenland nog te hoog: