Griekenland haalt doelen niet

Het Griekse begrotingstekort valt in 2011 en 2012 hoger uit dan gepland. Dat maakte de Griekse regering gisteren bekend.

Vanavond komen de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden in Luxemburg bijeen om over de situatie in Griekenland en extra slagkracht voor het noodfonds te spreken. Beslissingen worden niet verwacht.

Het Griekse begrotingstekort voor 2011 is 8,5 procent van het bruto binnenlands product; dat had 7,6 procent moeten zijn. Ook volgend jaar haalt het land de limiet niet die de trojka (eurolanden, IMF en ECB) in ruil voor leningen had geëist. In 2012 komt het begrotingstekort uit op 6,8 procent van het bbp, wat 6,5 procent zou moeten zijn. Toen Griekenland vorig jaar mei de eerste leningen kreeg, bedroeg het begrotingstekort bijna 14 procent.

In september had Griekenland de achtste tranche van deze leningen moeten krijgen. Trojka-inspecteurs verlieten het land echter voortijdig, omdat ze wilden dat Griekenland méér bezuinigde en hervormde. Dat gebeurde. Vorige week keerden de inspecteurs terug. Als zij een positief voortgangsrapport schrijven, keuren de ministers de achtste tranche goed. Dat rapport wordt volgende week verwacht – nu wordt nog onderhandeld over lastminute-aanpassingen. Daarom zullen de ministers er vandaag niet over beslissen.

Intussen heeft de Griekse regering gisteren opnieuw hervormingsmaatregelen aangekondigd, die het parlement vandaag moet goedkeuren.

Griekse functionarissen wijten de tegenvallende cijfers aan de krimpende economie (ruim 2 procent volgend jaar) en malaise in de hele eurozone. Maar een Europese functionaris maande Griekenland gisteren „hervormingen niet alleen aan te kondigen maar ook uit te voeren”.

Velen verwachten dat Griekenland de achtste tranche leningen krijgt. Anders gaat het land failliet en zullen beleggers ook Italië en Spanje ontvluchten. Nu kan de eurozone weinig doen om dit te stoppen.

Regeringsleiders hebben op 21 juli beslist dat het noodfonds EFSF staatsobligaties kan opkopen. Zoiets kan beleggers kalmeren. Maar Nederland en Slowakije moeten dit komende weken nog goedkeuren.

Ook bespreken ministers vandaag methodes om dit fonds, dat drijft op 440 miljard euro garanties van eurolanden, effectiever te maken zonder de garanties te verhogen. Daar zijn technische methodes voor. Ministers verschillen daarover van mening. Ook hierover wordt daarom vandaag geen besluit verwacht.

Laatste optreden Trichet: pagina 28