Griekenland haalt de begrotingsdoelen niet

Griekenland heeft gisteravond bevestigd dat het de doelstellingen voor de begrotingstekorten voor dit jaar en 2012 niet zal halen. De Griekse regering vergaderde gisteren over het vaststellen van de begroting van dit en volgend jaar.

De begrotingsdoelen worden niet gehaald, omdat het land een nog grotere recessie wacht dan al werd voorspeld. Griekenland verwacht dat het begrotingstekort dit jaar 8,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zal bedragen, terwijl het 7,6 procent als doelstelling had. Uit de ontwerpbegroting voor volgend jaar blijkt dat het tekort wordt teruggebracht naar 6,8 procent, terwijl in het Europese reddingsplan op 6,5 procent werd gemikt. „Drie kritieke maanden resteren dit jaar en de definitieve schatting van 8,5 procent van het bbp kan worden waargemaakt als de staat en de bevolking zich daar naar gedragen”, zo liet het ministerie gisteren weten.

Het Griekse kabinet stemde gisteren daarnaast in met het ontslag van duizenden ambtenaren. Dit besluit is een onderdeel van de bezuinigingen die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds aan Griekenland hebben opgelegd, voor ze overgaan tot het overmaken van de volgende tranch: 8 miljard euro uit het vorig jaar opgerichte Europese noodfonds van 110 miljard euro. Krijgt Griekenland dit geld niet, dan komt het land in betalingsproblemen. (NRC)