Gelijkspel Twente tegen Excelsior, AZ vergroot marge

FC Twente heeft gisteren in de eigen Veste verrassend puntenverlies geleden. Tegen Excelsior bleef de bekerhouder steken op een 2-2 gelijkspel. Luuk de Jong voorkwam met een rake kopbal in blessuretijd een sensationele thuisnederlaag tegen de hekkensluiter.

De thuisploeg had het lang moeilijk met het taaie Excelsior en speelde in een te laag tempo om het doelman Wesley de Ruiter van Excelsior lastig te maken. Ola John brak de ban, na een combinatie met Marc Janko.

Pas in de slotfase werd het duel spectaculair. Tot verbijstering van het thuispubliek boog invaller Darren Maatsen van Excelsior de 1-0 achterstand in een 2-1 voorsprong om. Dat leek voldoende voor de eerste seizoenszege van Excelsior. Met een ultieme krachtsinspanning voorkwam Twente alsnog een nederlaag.

„We hebben twee punten verloren”, verklaarde Twente-coach Co Adriaanse op de clubsite. Hij erkende dat zijn team een moeizame wedstrijd speelde. „We maakten te veel fouten in de opbouw. Daardoor kon Excelsior er voetballend goed uitkomen. Wij zijn er niet in geslaagd Excelsior vast te zetten.” Adriaanse vond dat het aan scherpte ontbrak. „We hadden genoeg mogelijkheden, maar we vergaten de 2-0 te maken.”

AZ blijft ook na dit weekend koploper in de eredivisie. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek won gisteren met 3-1 van VVV-Venlo. In een tamme eerste helft kon VVV geen moment een vuist maken. AZ behield de controle en bepaalde het tempo, maar creëerde geen grote kansen. Toch kwamen de Alkmaarders halverwege de eerste helft op voorsprong door een fraaie vrije trap van Rasmus Elm, het zesde competitiedoelpunt op rij voor de Zweedse middenvelder.

Na rust schroefde VVV het tempo op. Op het moment dat de thuisploeg een doelpunt leek te forceren, was het aan de andere kant raak. Adam Maher werd in de diepte aangespeeld door Elm en schoot raak. Tien minuten later besliste invaller Simon Poulsen de ongelijke strijd. Na een individuele actie liet hij doelman Wilko de Vogt kansloos.

In de slotfase scoorde VVV tegen. De Nigernaan Ahmed Musa miste, na een overtreding van Niklas Moisander, vanaf de strafschopstip. In de rebound scoorde Robert Cullen.

PSV klom door een 2-0 zege bij NEC naar de tweede plaats, op vier punten van AZ. De Nijmeegse ploeg hield lang zicht op een gelijkspel en ging in de slotfase zelfs op zoek naar de zege. Inzetten van Stef Nijland, Melvin Platje en Leroy George troffen geen doel.

Op het moment dat beide ploegen genoegen leken te nemen met een gelijkspel scoorde PSV. Slordig balverlies van Leroy George gaf de attente Kevin Strootman de gelegenheid Zakaria Labyad vrij voor het doel te zetten. De invaller faalde niet en zag twee minuten later Tim Matavz de beslissende 2-0 scoren. (Novum)