Geen vlees, beter leven

Devotees of the Bang Neow Chinese Shrine stand amidst exploding firecrackers as they take part in a procession in celebration of the vegetarian festival in Phuket October 2, 2011. The festival celebrates the local Chinese community's belief that abstinence from meat and various stimulants, during the ninth lunar month of the Chinese calendar, will help them obtain good health and peace of mind. REUTERS/Dario Pignatelli (THAILAND - Tags: RELIGION SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)
Devotees of the Bang Neow Chinese Shrine stand amidst exploding firecrackers as they take part in a procession in celebration of the vegetarian festival in Phuket October 2, 2011. The festival celebrates the local Chinese community's belief that abstinence from meat and various stimulants, during the ninth lunar month of the Chinese calendar, will help them obtain good health and peace of mind. REUTERS/Dario Pignatelli (THAILAND - Tags: RELIGION SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Het ziet er alarmerend uit, maar dit zijn Thai die meedoen aan een optocht tijdens het Vegetarische Festival van Phuket. Om hen heen ontploft knalvuurwerk.

Het festival in het Thaise vakantieoord begon volgens de website van de organisators in 1825, toen een rondreizend Chinees muziekgezelschap daar ziek werd. Om de goden gunstig te stemmen, hielden ze een vegetarisch dieet aan. Daarna werden ze al gauw beter – en was een nieuw festival geboren. Sindsdien staan elk jaar de eerste negen dagen van de negende maand, in de Chinese jaartelling, in het teken van gezond en ingetogen leven.

Daar hoort niet alleen vleesloos eten bij: in de ‘10 regels voor het Vegetarische Festival’ op phuketvegetarian.com staan ook instructies als ‘geen seks’ en ‘geen alcohol’.

De website stelt verder dat hoewel het festival negen dagen duurt, deelnemers zelf mogen kiezen hoe lang ze dat willen volhouden. „Drie dagen is wel zo’n beetje het minimum.”

En het vuurwerk? Dat jaagt kwaadaardige geesten weg, is het geloof. Hoe luider, hoe beter.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad