Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Française ontvoerd in Kenia

Een gewapende Somalische bende heeft zaterdag een Franse vrouw ontvoerd van het Keniaanse eiland Manda, een van de meest geliefde toeristische bestemmingen van het land. Het is de tweede Somalische aanval op buitenlanders in Kenia in minder dan een maand.

De 66-jarige gehandicapte vrouw, die in een rolstoel zit, werd zaterdagochtend vroeg ontvoerd uit haar huis op Manda, voor de noordkust van Kenia. Haar Keniaanse vriend, John Lepapa, zei dat zes gemaskerde mannen met geweren het strandhuis bestormden, de vrouw in een wachtende boot tilden en wegvoeren.

De Keniaanse autoriteiten zetten een klopjacht in, maar zonder succes. Zondag meldde de politie wel dat de beveiliger die zaterdag als eerste de autoriteiten belde, opgepakt is.

Begin september schoten Somalische piraten een Britse man dood en ontvoerden zijn vrouw van een resort vlakbij het eiland Lamu. Het Britse ministerie heeft zijn reisadvies voor Kenia aangepast na de ontvoering zaterdag. Het ministerie waarschuwt niet binnen 150 kilometer van de Keniaans-Somalische grens te komen. Vooral „strandverblijven in dat gebied en boten voor de kust zijn kwetsbaar”, aldus het advies.

De ontvoeringen zijn een bedreiging voor de toeristenindustrie in Kenia, die nog herstelt van het verkiezingsgeweld in 2008. Inwoners en hoteleigenaars op de Lamu-archipel eisen dat de autoriteiten de Somalische bendes aanpakken, zodat toeristen zich veilig voelen.

Analisten en diplomaten in de regio zeiden eerder dit jaar al dat Somalische piraten hun werkterrein waarschijnlijk zouden verleggen, omdat schepen steeds beter beveiligd worden door particuliere beveiligers. De piraten zouden zich meer gaan richten op ‘zachte doelen’, zoals toeristen in Kenia. (AP, Reuters)