‘Finland betaalt toeslag voor Grieks onderpand’

Minister de Jager in gesprek met de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos tijdens de bijeenkomst in Luxemburg. Foto AP / Yves Logghe

De Finse eisen voor onderpand als voorwaarde om hulp aan Griekenland te verstrekken, zouden aan het eind van deze week opgelost kunnen zijn. Dat zegt een hooggeplaatste ambtenaar binnen de eurozone aan persbureau Dow Jones.

“Het wordt vandaag besproken en we komen dichtbij een overeenkomst,” aldus de ambtenaar die volgens Dow Jones direct bij de problematiek is betrokken. De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden zijn vandaag opnieuw bijeen in Luxemburg om te praten over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Ze zullen proberen een manier te vinden waarop aan de eisen van Finland kan worden voldaan, zonder dat andere leden ook een onderpand zullen vragen.

Volgens de ambtenaar krijgt Finland waarschijnlijk weliswaar Grieks onderpand, maar in ruil daarvoor moet het land mogelijk een toeslag betalen. Ook is het mogelijk dat
Finland minder winst krijgt uitgekeerd uit het steunfonds, het European Financial Stability Facility.

Het doel is om welke overeenkomst dan ook “onaantrekkelijk” te maken, aldus de ambtenaar.

Veel commotie over Finse ‘deal’

Vorige maand ontstond er een hoop commotie over de deal die Finland zou hebben met Griekenland. In ruil voor steun aan het Zuid-Europese land zou Finland een borgsom van 1 miljard euro krijgen. De PVV eiste dat Nederland net als Finland een gelijkwaardig onderpand krijgt voor de Nederlandse bijdrage aan het Griekse steunpakket. En ook de PvdA en D66 kapittelde Mark Rutte over de overeenkomst.

De deal tussen Finland en Grieken staat echter nog niet vast, omdat alle lidstaten van de eurozone de afspraak moeten goedkeuren. De Finse premier Jyrki Katainen heeft laten weten dat het land mogelijk haar steun aan het tweede financiële noodpakket aan Griekenland intrekt, als het onderpand dat het land bemiddeld heeft met de Grieken niet unaniem wordt goedgekeurd.