Failliet Rotterdams jazzcafé Dizzy heropent

Het failliete Rotterdamse jazzcafé Dizzy heropent in december. De nieuwe eigenaar David Crouwel, voormalig zakenpartner van tv-kok Herman den Blijker met wie hij veel restaurants opzette, wil de zaak grondig opfrissen „zonder de sfeer uit het verleden aan te tasten”.

In juli ging Dizzy, bijna 35 jaar een begrip – Chet Baker speelde er zijn laatste noten – over de kop. Achterstallig onderhoud was al lang een discussiepunt tussen de pandeigenaar, de huurder en bierbrouwer Heineken, en er waren betalingsachterstanden. Het ooit spraakmakende jazzpodium met legendarische concerten zette al jaren minder om.

Dizzy moet naar deze tijd, vindt de nieuwe eigenaar. Een verbouwing – begroting 150.000 euro – van keuken, meubilair, podium en tuin moet Dizzy moderniseren. De jazzaffiches en foto’s die de muren van het roemruchte jazzcafé jaren opsierden, krijgen weer een plek. „Maar in stijl, niet met een simpele punaise.”

Crouwel, zelf geen jazzkenner, viel vooral voor de horecalocatie: „Veel ruimte, middenin de stad.” Hij investeert met een financiële compagnon in bestaande restaurants, zet nieuwe bedrijven op en begeleidt jonge ondernemers. De jazz heeft in Dizzy zijn aandacht, maar hij wil kenners als Jules Deelder raadplegen voor de ‘moderne’ jazzprogrammering van de concerten op de dinsdag. „Maar voor een grote naam maak ik gerust plek in het weekend.”

Prioriteit is een restaurant met een goede keuken. „Sterke horeca betaalt de live-jazz en jazz-dj’s. Het jazzwiel ga ik zelf niet opnieuw uitvinden. Ik heb al veel reacties van musici die willen meedenken of optreden.”