Espresso met Bashar al-Assad

De Syrische staatskrant Al Baath gaf de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford afgelopen weekend een waarschuwing: hij moet zich niet met Syrische aangelegenheden bemoeien als hij aanvallen met rotte eieren in de toekomst wil vermijden. Ik vraag president Bashar al-Assad om opheldering.

President van Syrië Bashar al-Assad. Foto AP/Sana

Vrouw

De Syrische staatskrant Al Baath gaf de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford afgelopen weekend een waarschuwing: hij moet zich niet met Syrische aangelegenheden bemoeien als hij aanvallen met rotte eieren in de toekomst wil vermijden. Ik vraag president Bashar al-Assad om opheldering. ‘Een ambassadeur in Syrië mag twee dingen doen,’ legt de Syrische president uit. ‘Rondjes rijden in zijn auto en jurkjes voor zijn vrouw kopen.’ Wat deed de Amerikaanse ambassadeur? ‘Hij bracht een bezoek aan een prominent lid van de oppositie!’ Assad neemt een slokje espresso. ‘Dat geloof je toch niet!’

De staatskrant schrijft dat de Amerikaanse ambassadeur meer ‘onplezierige behandelingen’ staan te wachten als hij zich in interne aangelegenheden blijft mengen. ‘Deze keer waren het eieren,’ zegt Bashar al-Assad, ‘maar de volgende keer zijn het cactusvijgen.’ En de keer daarna? De president van Syrië denkt even na en zegt dan: ‘Stinkende pantoffels.’ En wat als Robert Ford dan nog steeds geen jurkje voor zijn vrouw koopt? ‘Tja,’ zegt Assad. ‘Tja.’ Hij drinkt zijn espressokopje leeg. ‘Misschien moet ik dan zelf een jurkje voor haar kopen.’