Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Engelsen stoten Schotten uit WK

Engeland was zaterdag medeverantwoordelijk voor de uitschakeling van Schotland op het WK in Nieuw-Zeeland. De Britse tweestrijd leek lange tijd in het voordeel van de Schotten te worden beslecht, maar een late try van ChrisAshton bepaalde de eindstand op 16-12 in het voordeel van Engeland.

De Schotten kwamen in Auckland op voorsprong door benutte penalty’s van Chris Paterson en Dan Parks. Jonny Wilkinson, de Engelse held van het WK van 2003 die voor de pauze drie penalty’s miste, verkleinde de achterstand tot 6-3. Maar met een dropgoal in blessuretijd bracht Parks de ruststand op 9-3.

De Engelse ploeg begon feller aan de tweede helft, maar het waren weer de Schotten die het eerst scoorden. Paterson benutte een penalty en bracht de marge op negen punten. Wilkinson maakte even later echter een dropgoal en benutte een penalty. In de slotfase ging Schotland voor een try. Dat viel verkeerd uit, want na een overname bezorgde Ashton Engeland de zege met zijn zesde try van het toernooi.

In de kwartfinales treffen de Engelsen komende zaterdag Frankrijk, dat in groep A verrassend verloor van Tonga. In Wellington werd het 19-14 in het voordeel van Tonga. Ondanks de nederlaag verzekerde Frankrijk zich van de tweede plaats in groep A, achter Nieuw-Zeeland, en dus van een plaats bij de laatste acht van het WK.

Ook Australië bereikte de kwartfinales, dankzij een 68-22 zege op rugbydwerg Rusland. In Nelson scoorden de Wallabies tien try’s, maar ook de Russen kregen de gelegenheid drie keer de bal over de scorelijn te drukken. Australië eindigde in groep C als tweede en speelt zondag in de kwartfinales tegen titelverdediger Zuid-Afrika, winnaar van groep D. Ook Ierland plaatste zich gisteren voor de kwartfinales. De Ieren versloegen Italië met 36-6 en verzekerden zich daarmee van de eerste plaats in groep C.

In de kwartfinales treft Ierland zaterdag Wales. De Welshmen bereikten gisteren de laatste acht bij het WK dankzij een monsterzege op Fiji: 66-0. Wales maakte liefst negen try’s in het laatste groepsduel.

Nieuw-Zeeland maakt tot dusver de beste indruk op het WK. Het thuisland liet gisteren in de laatste groepswedstrijd Canada met 79-15 kansloos en behaalde daarmee de vierde zege op rij. Domper in de feestvreugde bij de All Blacks was de zware spierblessure die Dan Carter opliep. De sterspeler komt dit toernooi niet meer in actie.

Nieuw-Zeeland stuit komende zondag in de kwartfinales op Argentinië, dat dankzij een 25-7 zege op Georgië tweede werd in poule B. (Novum)